Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Οι Κύπριοι καταζητούν για μίζες τον Μπόμπολα σε όλη την Ευρώπη

Μοιραστείτε το

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ – ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΠΤΟ                  

Στη φυλακή θέλουν οι Κύπριοι τον ιδιοκτήτη του Άκτορα Λεωνίδα Μπόμπολα, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του γιγαντιαίου σκανδάλου για τις μίζες που έπεσαν βροχή προκειμένου η εταιρεία του ομίλου Helector να εξασφαλίσει προνομιακές συμβάσεις από τους δήμους της Κύπρου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, εξερχόμενος του Ανωτάτου Δικαστηρίου δήλωσε ότι έχει δώσει οδηγίες για άμεση έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον του προέδρου της εταιρείας Helector, Λεωνίδα Μπόμπολα.

Ο κ. Κληρίδης διέψευσε ότι ο κ. Μπόμπολας θέτει όρους προκειμένου να έρθει και να παραδοθεί στην Κύπρο. «Ουδεμία συναλλαγή γίνεται με τον ύποπτο» ανέφερε.

Η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του βαρόνου των δημοσίων έργων, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις μαμούθ ύψους πενήντα εκατομμυρίων ευρώ από τον Άκτορα που προβάλλουν οι κυπριακές αρχές δεν είναι άσχετες με τις μεθοδεύσεις των δανειστών οι οποίοι επιδιώκουν να αρπάξουν όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις που έστησαν οι έλληνες ολιγάρχες εκμεταλλευόμενοι τις σχέσεις διαπλοκής με το πολιτικό σύστημα.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπόμπολας έχει αποστείλει τους νομικούς συμβούλους στην Κύπρο προκειμένου να διερευνήσει την κατάσταση και να μεθοδεύσει τις επόμενες κινήσεις του.

ΣΕ ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ

Οδηγίες για να προχωρήσει άμεσα η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του Λεωνίδα Μπόμπολα, έδωσε ο Κύπριος Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, υποστηρίζοντας πως δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Μπόμπολα να πηγαίνει αυτοβούλως στη Κύπρο και να παραδοθεί.

Το ένταλμα αφορά μαρτυρίες και στοιχεία, σε σχέση με την πληρωμή μιζών από την εταιρεία Helector, του ομίλου Μπόμπολα σε αξιωματούχους στη Κύπρο, ώστε να επιλεγεί η Helector για την διαχείριση απορριμμάτων παρά το ότι οι τιμές που πρόσφερε ήταν πολλαπλάσιες του πραγματικού κόστους.

Την καταβολή μιζών έχουν επιβεβαιώσει νυν και πρώην στελέχη της Helector, που έχουν συλληφθεί αναφέροντας ότι κανένα ποσόν δεν πληρωνόταν χωρίς γνώση και εντολή του Λεωνίδα Μπόμπολα.

ΤΟΝ ΚΑΡΦΩΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ

Κλειδί για την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Λεωνίδα Μπόμπολα ήταν η κατάθεση του Θανάση Κατρή, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Helector την περίοδο 2002-2013. Ο Κατρής στην κατάθεση του αμέσως μετά τη σύλληψη του ανέφερε ότι οι μίζες δίνονταν σε δημάρχους και αξιωματούχους στη Κύπρο μόνο με έγκριση Μπόμπολα. Η συγκεκριμένη αναφορά ακούστηκε στο επαρχιακό δικαστήριο Πάφου στο οποίο παρουσιάστηκε ο Κατρής για να εκδοθεί διάταγμα προφυλάκισης του. Αναφέρθηκε ακόμη ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο Λ. Μπόμπολας ήταν παρών όταν δόθηκαν χρήματα ως μίζες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κατρής έφτασε στη Κύπρο και παραδόθηκε συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Γιάννη Ματζουράνη. Την υπεράσπιση του Θ. Κατρή στη Κύπρο ανέλαβε ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Αγγελίδης.

Την καταβολή μιζών έχουν παραδεχθεί και τα επίσης διευθυντικά στελέχη της Helector, Δημήτρης Γιαννακόπουλος και Γιάννης Κοκότσης οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν και μάλλον έχουν κάνει συμφωνία να πουν όσα ξέρουν και να μετατραπούν σε μάρτυρες κατηγορίας ώστε να μην καταδικαστούν ή να μετριαστεί η ποινή τους σε περίπτωση καταδίκης. Ο Γιαννακόπουλος παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έδωσε 310.000 ως μίζα.

ΠΗΡΑΝ ΟΛΟΙ

Πριν την κατάθεση του Θανάση Κατρή οι ανακριτές είχαν στα χέρια τους και την κατάθεση του τέως Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα (είναι κατάδικος για άλλο σκάνδαλο) ο οποίος ομολόγησε τις μίζες που πήρε και κατονόμασε τον Διευθυντή του ΣΑΠΑ (Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου) Ευτύχιο Μαληκκίδη (κατάδικος και αυτός για άλλο σκάνδαλο) ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τον έφερε σε επαφή με τους Γιαννακόπουλο και Κατρή. Για τον εαυτό του ο Σάββας Βέργας παραδέχθηκε ότι πήρε μίζες 300.000 ευρώ, ενώ έδωσε, όπως είπε, και στον Μαληκκίδη 165.000 ευρώ για να τα μοιράσει με τους υπάλληλους του Κυπριακού υπουργείου εσωτερικών που βοήθησαν στην επιλογή της Helector. Κατονόμασε επίσης ακόμα ένα άτομο για είσπραξη μιζών.

ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΗΤΑ

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ανακριτές σε κάποιες περιπτώσεις οι μίζες δίνονταν (πάντα σε μετρητά) είτε σε ξενοδοχεία στην Αθήνα είτε στα γραφεία της Helector.

Η συμφωνία που είχε γίνει προέβλεπε ότι θα λάμβαναν 5% από τις πληρωμές που θα γίνονταν στη Helector από τον ΧΥΤΑ Πάφου και θα μοιράζονταν ως εξής: το 40% ο Βέργας, το 30% ο Μαληκκίδης και το υπόλοιπο 30% θα το μοιράζονταν οι υπάλληλοι του υπουργείου εσωτερικών.

Η κυπριακή δικαιοσύνη έχει στα χέρια της και μια σειρά από πλαστά και εικονικά τιμολόγια που εξέδιδε η Helector προκειμένου να δικαιολογεί τα μεγάλα ποσά που έδινε για μίζες.

Διαβάστε επίσης:

Οι Κύπριοι καταζητούν γενικό διευθυντή εταιρείας του Μπόμπολα γιατί τους έκλεβε επί 10 χρόνια στον ΧΥΤΑ

50.000.000 έφαγε ο Μπόμπολας από τους Κύπριους

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.