Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Oι χάρτες με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Μοιραστείτε το

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα την εργασία του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων, Πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες, με τις ζώνες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που διεκδικεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ημερομηνία του εγγράφου είναι η 20η Δεκεμβρίου 2019 και έχει τίτλο: «Ανατολική Μεσόγειος – Οριοθέτηση Ζωνών Θαλάσσιων Δικαιοδοσιών». Περιλαμβάνει χάρτες με τις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι χώρες οι οποίες έχουν ακτές στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της  Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του ψευδοκράτους.

Η έκθεση χαρακτηρίζει τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου «μαξιμαλιστικές» και «παράνομες» από άποψη διεθνούς δικαίου και παρουσιάζει τα σημεία γύρω από την Κύπρο όπου «συγκρούονται» τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της κάθε πλευράς, αλλά και πού διατηρεί αυτή τη στιγμή ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα η Τουρκία.

Ο Τσαγατάι Ερτζίγες παρουσιάζει χάρτες με όλα τα τεμάχια, όπως τα έχει κατατμήσει, η Τουρκία και το ψευδοκράτος, καλύπτοντας όλη σχεδόν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ της Κύπρου και του Καστελορίζου έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στην 28σέλιδη έκθεση παρατίθενται επίσης αποφάσεις, συνοδευόμενες από χάρτες, διεθνών δικαστηρίων σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών άλλων χωρών τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ στο τέλος παρουσιάζεται το ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.