Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

«Όχι» στη χαλάρωση από τους ειδικούς – «Θα γίνουμε Μπέργκαμο με μικρό άνοιγμα» – Τι λένε οι προβλέψεις

Μοιραστείτε το

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητεί «βαλβίδες» αποσυμπίεσης για την κόπωση των πολιτών από τον συνεχιζόμενο εγκλεισμό που προκάλεσε το lockdown για την ανάσχεση του κορωνοϊού, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αμείλικτα. Έτσι, την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια για άνοιγμα δραστηριοτήτων – αποφάσεις που θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας- οι ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους. Ορισμένοι δε, εκτιμούν πως τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας και ότι οι πρώτες εβδομάδες του Απριλίου είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Ο φόβος να γίνουμε Μπέργκαμο

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN χαρακτήρισε τις επόμενες εβδομάδες άσχημες και εξέφρασε την ανησυχία του για την κορύφωση του τρίτου κύματος του κορωνοϊού, λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχαν τα μέτρα η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας». Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι «ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος, είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» αφού αν γίνει τώρα μικρό άνοιγμα, θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο.

«Είμαι επιφυλακτικός για τη σταθεροποίηση. Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι άσχημες, θα έχουμε σκαμπανεβάσματα και αύξηση θανάτων. Είμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν θα συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο πολύ. Δεν είναι σίγουρο και εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του πληθυσμού. Τα μέτρα αποδίδουν γιατί αν δεν υπήρχαν η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας. Τα μέτρα δουλεύουν στον βαθμό που εφαρμόζονται. Αν μια μειοψηφία τα αγνοεί τότε δεν δουλεύουν τέλεια. Την Ελλάδα την έχει σώσει ένα «τείχος των σωφρόνων» που τηρούν τα μέτρα και έχει έτσι αποφύγει τα χειρότερα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, η καινούρια κατάσταση είναι οι μεταλλάξεις και τα νέα στελέχη του ιού που έχουν προκαλέσει νέα κύματα της επιδημίας«Η Κρήτη έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος, όπως και περιοχές της Αττικής. Είναι δύσκολο να σταματήσουν τα νέα στελέχη του ιού. Μια μάσκα που φοράμε τη μισή μέρα καλά και τη μισή στο σαγόνι, δεν προστατεύει. Είναι μύθος ότι το έξω μας προστατεύει, θυμάστε το καλοκαίρι πανηγύρια όπου υπήρξε διασπορά του ιού. Κάθε άνοιγμα φέρνει περισσότερες επαφές. Οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και τα κομμωτήρια που άνοιξαν ή μικρές κινήσεις μπορεί να παρεξηγηθούν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Περισσότερες επαφές σημαίνει περισσότερες μεταδόσεις του ιού. Προσπαθούμε με έναν παράλογο τρόπο να δούμε ένα λογικό αποτέλεσμα».

«Αν γίνει μικρό άνοιγμα τώρα, θα έχουμε σε μια εβδομάδα μια εκτίναξη των κρουσμάτων, θα έχουμε Μπέργκαμο, θα έχουμε Πορτογαλία. Τα μέτρα δουλεύουν, τα υπόλοιπα είναι φαιδρά και εξωεπιστημονικά. Πρέπει να δεχόμαστε ότι δεν έχουμε την τέλεια λύση, έχουμε το κακό και το χειρότερο. Μαγική λύση δεν υπάρχει. Η καλύτερη από τις κακές λύσεις είναι να εντατικοποιήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Στο πρώτο κύμα δεν υπήρξε πολύς ιός γιατί τον σταματήσαμε, ήταν μικρό κύμα γιατί το μικρύναμε. Από τα τέλη Αυγούστου ήταν προφανές ότι έρχεται νέο κύμα, αν είχαμε 2-3 βδομάδες σκληρή καραντίνα θα το είχαμε ανακόψει» τόνισε ο ερευνητής.

Όπως ανέφερε, «αν θυσιαστεί μέρος του Πάσχα και υπάρξει μικρό άνοιγμα, ελπίζουμε για ένα καλό καλοκαίρι. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την επόμενη εβδομάδα όμως. Αν δεν ανακάμψει η οικονομία το καλοκαίρι, θα γίνουν πολύ άσχημα τα πράγματα. Από τα λάθη που έγιναν μπορεί να χρειαστεί να θυσιαστεί το Πάσχα. Η γραμμή άμυνας είναι εμβολιασμοί και προετοιμασία για το καλοκαίρι».

«Χαίρομαι που η κυβέρνηση άντεξε και την προηγούμενη πίεση. Οι λογικοί άνθρωποι είναι αντίθετοι στο ακορντεόν. Ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος, είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Έχουν γίνει λάθη, αλλά είναι δύσκολο στη φωτιά της μάχης να πάρεις όλες τις σωστές αποφάσεις. Τα τεστ θα βοηθήσουν αλλά το κύριο όπλο μας είναι τα εμβόλια και η Ευρώπη δεν τα έχει πάει τέλεια. Μέχρι το καλοκαίρι δεν νομίζω να υπάρξει επάρκεια εμβολίων. Ανοίγματα με το σταγονόμετρο μετά το Πάσχα. Αν πέσουν στον Απρίλη τα κρούσματα να ανοίξει το λιανεμπόριο. Η τελευταία γραμμή άμυνας της Ελλάδας είναι να σωθεί το καλοκαίρι και να ανακάμψει όλη η οικονομία» σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Κοντά στα 3.700 τα κρούσματα στις 8 Απριλίου

Εκτιμήσεις ότι θα είναι πολύ δύσκολες οι πρώτες ημέρες του Απριλίου έκανε και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι στις 8 Απριλίου θα έχουμε τη μέγιστη τιμή στα κρούσματα, κοντά στα 3.700, οπότε και θα είναι η τελευταία μέρα κορύφωσης και μετά θα αρχίσει να κατεβαίνει η καμπύλη. «Καταλαβαίνω την πίεση να ανοίξει η τρίτη Λυκείου, θα μπορούσε να ανοίξει το λύκειο. Μετακίνηση από νομό σε νομό δεν θα έπρεπε να επιτραπεί ακόμη. Υπάρχει επιμόλυνση σε διαφορετικό βαθμό και σε διαφορετικά στελέχη. Δυστυχώς, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αυξηθεί λίγο παραπάνω, 750-760 μέχρι το τέλος του μήνα και μετά θα περάσουμε σε φάση σταθεροποίησης». Σύμφωνα με τον καθηγητή «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα του εμπορίου στις 5 Απριλίου και θα έπρεπε να το εξετάσουμε για τις 12 Απριλίου».

Σήμα κινδύνου και από Εξαδάκτυλο

Αλλά και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο, εκτιμώντας πως οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες, προβλέποντας αύξηση σε διασωληνωμένους και θανάτους. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ανέφερε πως «έχουμε μπροστά μας 10 δύσκολες ημέρες, «ας ελπίσουμε ότι θα είναι σταθεροποιητικές» για την πορεία της πανδημίας και το ΕΣΥ, τόνισε και πρόσθεσε «έχοντας εκπλαγεί δυσάρεστα από το τρίτο κύμα, θα ήταν πολύ δύσκολο ένα ταυτόχρονο άνοιγμα των δραστηριοτήτων». Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, το τρίτο κύμα του κορωνοϊού αποδείχθηκε πολύ σκληρό, «εκπλαγήκαμε δυσάρεστα», είπε.

Σχετικά με το ποια δραστηριότητα θα πρέπει να ανοίξει πρώτα ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι «το λιανεμπόριο έχει αποδειχθεί σχετικά ασφαλέστερο και πρέπει να ανοίξει πρώτο», ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός με το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε θα μπορούσαν να ανοίξουν μόνο τα λύκεια.

Μιλώντας για την εστίαση είπε ότι αυτή ευνοεί την διασπορά του ιού περισσότερο από άλλες δραστηριότητες και τόνισε ότι θα πρέπει τα εστιατόρια να ανοίξουν όταν αυτό είναι ασφαλές. Υπογράμμισε επίσης ότι και το άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους κρύβει δυσκολίες.

Πίεση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη

Αλλά και η πνευμονολόγος, επιμελήτρια στο Λαϊκό Νοσοκομείο Βασιλική Γεωργακοπούλου,  μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε πως η πίεση θα είναι μεγάλη για τα νοσοκομεία τουλάχιστον για τις επόμενες δυο εβδομάδες. Εξήγησε ότι τα εξιτήρια δίνονται πιο γρήγορα επειδή οι ασθενείς είναι πλέον νεότεροι, ωστόσο τα άδεια κρεβάτια γεμίζουν αμέσως.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.