Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο Kontra: Από μία καταστροφική επιλογή είναι προτιμότερη μία πολύ δύσκολη επιλογή

Μοιραστείτε το

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra παραχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς επισημαίνοντας ότι, «Από μία καταστροφική επιλογή είναι προτιμότερη μία πολύ δύσκολη επιλογή».

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Θ. Θεοχαρόπουλου:

“Την προηγούμενη εβδομάδα ήμασταν σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Ήπειρο και τις επόμενες ημέρες θα είμαστε στην Πελοπόννησο. Εμείς δεν περιχαρακωνόμαστε, συζητάμε με τους πολίτες τα θέματα που τους απασχολούν. Αναλαμβάνουμε δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες, την μείωση της ανεργίας, την παιδεία, την υγεία. Παρουσιάζουμε και προτείνουμε ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης στις συναντήσεις μας με θεσμικούς, εξαγωγικούς και παραγωγικούς φορείς. Σε αυτά τα θέματα έχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις, υλοποιήσιμες, προοδευτικές και μεταρρυθμιστικές και σε αυτές τις προτάσεις υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου.

Στη Δημοκρατική Αριστερά από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι επιμένουμε ευρωπαϊκά και τώρα καθώς πάει να γίνει μια συμφωνία λέμε ότι στηρίζουμε την ύπαρξη της συμφωνίας, παρόλο που είναι επώδυνη και με δύσκολους όρους, γιατί το άλλο σενάριο της εξόδου από την ευρωζώνη είναι καταστροφικό και αν επικρατούσε τα μέτρα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα για την κοινωνία. Από μία καταστροφική επιλογή είναι προτιμότερη μία πολύ δύσκολη επιλογή. Για το σενάριο αυτό, της εξόδου από την ευρωζώνη και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης είπε ότι θα πατούσε το κουμπί για να γίνει. Θα ήταν καταστροφικό αυτό το σενάριο, αν επικρατούσε. Για αυτό πρέπει οι επιλογές που γίνονται σε πρόσωπα και πολιτικές να είναι πολύ προσεκτικές.

Η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε και οι ευθύνες είναι στις παλινδρομήσεις της και στις ιδεολογικές εμμονές των εταίρων. Έπρεπε μέχρι 30 Ιουνίου, που τελείωνε η τετράμηνη παράταση, να έχει υπάρξει το νέο πρόγραμμα. Για να μην μείνει στον αέρα η χώρα, να μην υπάρξουν τα capital controls, να μην κλείσουν οι τράπεζες και να μην υπάρξει το πρόβλημα ρευστότητας που δύσκολα θα αποκατασταθεί. Στο σημείο που φθάσαμε τώρα, στον Αύγουστο, θα πρέπει να υπάρξει μία τριετής συμφωνία, να αποφύγουμε προγράμματα γέφυρες και η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί για την ελάφρυνση των πολύ δυσμενών όρων, όχι μόνο πριν τη συμφωνία, αλλά και μετά, κάθε μήνα, με τον κανόνα της ευελιξίας που έχει η Ε.Ε.. Στην διαπραγμάτευση πρέπει να αποκρουσθούν ιδεολογικές εμμονές των εταίρων, όπως οι απαιτήσεις στα εργασιακά. Χρειάζεται συνολικά ως χώρα να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να παρουσιάζουμε σχέδιο, εναλλακτικές, νούμερα, στοιχεία, ότι δεν έκανε δηλαδή ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, ώστε στην πορεία να έχουμε αποτέλεσμα και να πείσουμε τους εταίρους ότι ορισμένα μέτρα πέρα από κοινωνικά άδικα είναι και οικονομικά αναποτελεσματικά, όπως η προκαταβολή φόρου 100%.”

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.