Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη με πρόσκληση του ΟΗΕ

Μοιραστείτε το

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία με την ιδιότητα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Αναστασιάδης, προσκεκλημένος από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο του διεθνούς οργανισμού, το οποίο θα εξετάσει το πρόβλημα της φτώχειας στον κόσμο. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 23-24 Μαΐου.

Με αφορμή ερώτηση αν θα επιδιώξει, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης να πληροφορηθεί πώς τοποθετείται η Τουρκία σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Έχω πει κατ’ επανάληψη για το πού βρισκόμαστε: σε ένα στάδιο που παρατηρείται πρόοδος, αλλά ταυτόχρονα που αντιμετωπίζουμε και προβλήματα. Δεν νομίζω ότι η επανάληψη κάθε μέρα των δεδομένων αυτών υποβοηθά σε οτιδήποτε. Προτιμότερο είναι να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και την εμμονή μας σε θέσεις αρχών, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος. Αν υπάρξει βεβαίως πρόοδος θα πρέπει έμπρακτα και η άλλη πλευρά και η Τουρκία κατά κύριο λόγο, να επιδείξουν καλή θέληση». «Το εάν και κατά πόσο θα ζητήσω συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους, θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα του συνεδρίου» είπε.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εξέφρασε ενόχληση για δηλώσεις Τουρκοκυπρίων περί παρέμβασης της Τουρκίας για τη διάλυση της συγκυβέρνησης ΡΤΚ – ΚΕΕ.

Ο κ. Ακιντζί στο περιθώριο της 19ης Οικονομικής Συνόδου Ευρασίας είχε συνάντηση με τον κ. Τουρκές, αλλά και με τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Σε δηλώσεις του για τις δύο αυτές συναντήσεις, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι ο Τουγρούλ Τουρκές τού μετέφερε τη δυσαρέσκειά του για τη συσχέτιση της τουρκικής κυβέρνησης με τη διάλυση ή τον σχηματισμό «κυβέρνησης», σημειώνοντας πως η όποια «κυβέρνηση» προκύψει θα γίνει αποδεκτή από την Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.