Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ο μοναδικός Σύλλογος Συνδρόμου Down στην Ελλάδα… πνέει τα λίσθια (Εικόνες)

Μοιραστείτε το

Έκκληση για βοήθεια

Σε άσχημη οικονομική κατάσταση βρίσκεται ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος. “Έπρεπε να είχαμε κλείσει χτες” τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, κος Τσιφλίκης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ThessalonikiPress. 

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της κας Χαρίκλειας Χατζησεβαστού – Καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής Α.Π.Θ.

image

Πρόκειται για φορέα Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτευόμενο από αυτό, δηλαδή δεν χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά από δωρεές, από τις συνδρομές των μελών του, από εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος ή φίλοι και συμπαραστάτες του και από δωρεές και χορηγίες. Και όπως λέει ο κος Τσιφλίκης πολλές φορές από τις ίδιες τις τσέπες τους.

Το κράτος μας χρωστάει χρήματα

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κος Τσιφλίκης: “Τι λεφτά να πάρουμε από το κράτος. Το κράτος μας χρωστάει χρήματα, περίπου 13.900€ από το 2013-12014, για ένα πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπου σε διαγωνισμό προσλάβαμε για ένα σχολικό έτος 2 γυμναστές, τους πληρώσαμε από τα ταμεία μας και αφού ολοκληρωνόταν το πρόγραμμα θα παίρναμε τα χρήματα πίσω. Η Γ.Γ. Αθλητισμού δεν πλήρωσε ποτέ”.

Με τα χρήματα αυτά καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες και το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων. Κυρίως, όμως, υποστηρίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την πρόοδό τους.

Αυτήν τη στιγμή ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος υποστηρίζει 400 οικογένειες από όλη την Ελλάδα και 80-100 παιδιά που είναι στην Θεσσαλονίκη. Όσοι είναι μακριά υποστηρίζονται μέσω τηλεφώνου, μέσω Internet, με αποστολή υλικού και μέσω των δράσεων. Τα παιδιά που είναι στη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται καθημερινά με το λεωφορείο του Συλλόγου (Καλαμαριά-Εύοσμος) ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου.

Μερικά από τα προγράμματα είναι: Πρόγραμμα Δεξιοτήτων Ζωής και Αυτόνομης Διαβίωσης, Πρόγραμμα Βασικών/Γενικών Γνώσεων, Ειδική Φυσική Αγωγή, Εργαστήριο Εικαστικών και Δημιουργικής Απασχόλησης, Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Λειτουργικής Μάθησης και άλλα πολλά.

Ένα από τα πρώτα προγράμματα που δημιουργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα σε συλλόγους , είναι το Εργαστήριο Μπομπονιέρας. » Η χαρά των παιδιών μέσα από την διαδικασία της παραγωγής και προσφοράς είναι τεράστια. Νιώθουν κιόλας ότι με το έργο τους βοηθάνε και τον Σύλλογο.», τονίζει ο κος Τσιφλίκης.

8 μετάλλια στα Special Olympics

Και συνεχίζει τονίζοντας: «Ο Σύλλογος απασχολούσε 13 άτομα, αυτή την στιγμή έχουν μείνει μόνο 9 με τις αναγκαστικές περικοπές. Τα οποία βεβαίως δεν φτάνουν, σκεφτείτε μόνο ότι τα παιδιά έχουν και πρωινό πρόγραμμα (εργαστήριο μπομπονιέρας, συντήρηση ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, εξοικείωση με τον κόσμο και αυτόνομη διαβίωση, κ.α) και απογευματινό( τμήμα μπάσκετ, παραδοσιακοί χοροί,στίβο,ρυθμική γυμναστική,κ.α). Επίσης αυτό που ξεχνάει ο κόσμος είναι ότι αυτά τα παιδιά είναι μαχητές, στα Special Olympics 2016 που έγιναν στο Λουτράκι τον Απρίλη φέρανε 8 μετάλλια, συν ό,τι έχουν κάνει τόσα χρόνια.»

¨Τον Αύγουστο που από 15/8-15/9 δεν έχει προγράμματα, τα παιδιά ζητάνε να πάνε στον Σύλλογο να κάνουν τις δράσεις τους και να δουν τους φίλους τους, είναι η καθημερινότητα τους που δεν μπορούν να την αλλάξουν.

Αυτά τα παιδιά έχουν παλέψει χρόνια για να κατακτήσουν ό,τι εμείς θεωρούμε δεδομένο, αλλά μπορούν να το χάσουν πολύ γρήγορα,πχ. ένα παιδί 25 ετών που τηρεί αυτό που έχει μάθει, αν σταματήσει θα πέσει σε κατάθλιψη, σε λήθαργο γιατί θα χάσει την καθημερινότητά του. Ευχόμαστε να μην κλείσουμε για να μην κλειστούν τα παιδιά και οι γονείς τους στο σπίτι» καταλήγει ο Προέδρος του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος.

image1

Όποιος θέλει να βοηθήσει τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος μπορεί να περάσει από τα γραφεία (Καρανιβάλου 31 – Κάτω Τούμπα,Θεσσαλονίκn) να δει από κοντά το έργο που γίνεται, είτε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς (2310 925 000) ή με mail (down@hol.gr), ώστε να παραλάβει και την απόδειξη της δωρεάς.

Μπορείτε να βρείτε τον Σύλλογο και στο Facebook και να παρακολουθείτε τις δράσεις του.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.