Τρίτη, 30 Μαΐου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ντάισελμπλουμ: Χρειάζονται διευκρινήσεις για Ασφαλιστικό και νέα μέτρα

Μοιραστείτε το

Μεγαλύτερη σαφήνεια στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον μέτρα που ζητούν οι δανειστές, ζητάει ο πρόεδρος του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο.

Για τους δανειστές, τα νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, θεωρούνται δεδομένα ακόμα και αν μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία που να δείχνουν μία τέτοια ανάγκη. Τα νέα μέτρα έχουν στόχο να στηρίξουν τα έσοδα, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του μεσοπρόθεσμου μέχρι το 2018.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού για την ελληνική Οικονομία, είναι το Eurogroup της Πέμπτης , για το οποίο ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει στην επιστολή του ότι θα συζητήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Όπως τονίζει ο Ολλανδός πολιτικός, «Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης».

Η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση συνεχίζεται και ο πρόεδρος του Eurogroup, στην συνέχεια της επιστολής του γράφει ότι, «οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα».

Μία ενημέρωση του ολλανδικού κοινοβουλίου καθώς στην ατζέντα της συζήτησης του Eurogroup βρίσκονται όλα τα «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης εκτός από το ασφαλιστικό είναι και οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στην φορολογία.

Τα Δημόσια Έσοδα, ο τελικός «λογαριασμός» που προκύπτει από τις δύο αυτές μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι και το σημείο που εστιάζεται το ενδιαφέρον των δανειστών.  Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνουν οι δανειστές στην διαπραγμάτευση είναι η ειδική αναφορά που υπάρχει στο επίσημο πρόγραμμα της συνάντησης.

«Οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) είναι σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτών των μέτρων. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για να πάρει η χώρα μια επιπλέον δόση από το πρόγραμμα».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.