Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Νέα τηλεδιάσκεψη – απολογισμός της διαπραγμάτευσης

Μοιραστείτε το

Το μεγάλο στοίχημα του νέου δανείου στην Τηλέ-συνάντηση των ευρωπαίων επιτελών.

Σήμερα το βράδυ στις 21:00 έχει προγραμματιστεί η κρίσιμη συνεδρίαση του EFC, (Economic and Financial Committee),  του αρμόδιου οργάνου των επιτελών των υπουργών οικονομικών της ΕΕ.

Στην τηλεδιάσκεψη αυτή,  που μοιάζει πολύ με τα πρωτόκολλα του EuroWorking Group (EWG) και θα γίνει υπό τον Πρόεδρο του EWG Ματίας Βίζερ, υπάρχει διπλή στόχευση από τους ευρωπαϊους δανειστές:

Από την μία θέλουν να γίνει ένας απολογισμός της πορείας των διαπραγματεύσεων και αν κριθεί εφικτό, από το Σαββατοκύριακο και μετά, να προχωρήσουμε στο τελικό στάδιο της οριστικοποίησης των κειμένων της συμφωνίας.

Από την άλλη οι δανειστές θέλουν να γίνει και η προετοιμασία των όρων και των περιορισμών του νέου δανείου-γέφυρα (να είναι έτοιμο αν χρειαστεί) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM). Το νέο αυτό δάνειο, που εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 6 δισ.  ευρώ, θα στοχεύει στην άμεση κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας όπως η αποπληρωμή του ομολόγου που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ωριμάζει στις 20 Αυγούστου, μία υποχρέωση ύψους 3,2 δις. Το δάνειο αυτό είναι μία επιλογή που θα ενεργοποιηθεί αν δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της κύριας συμφωνίας του νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Για την έγκριση του νέου δανείου, απαιτείται απλή πλειοψηφία σε επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. με τηλεδιάσκεψη Ecofin, αλλά απαιτούνται και εγγυήσεις από Ελληνικής πλευράς και πακέτο με προαπαιτούμενα, αν και αρκετά μικρότερο από το αντίστοιχο πακέτο που ζητείται για την δόση των 24 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Ελλάδα από το νέο δάνειο ύψους 86 δισ. ευρώ από τον ESM.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.