Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Νέα χαλάρωση στα Capital Controls!

Μοιραστείτε το

ΣΤΑ 1.000 ΕΥΡΩ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ- «ΣΠΑΝΕ» ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ-ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΕΩΣ 50% ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο περιορισμών στης τραπεζικές συναλλαγές, φέρνει νέα απόφαση που ανεβάζει στα  1.000 ευρώ το όριο συναλλαγών στο εξωτερικό, επιτρέπει την εξόφληση  έως και του 50% υφιστάμενου δανείου, δίνει την δυνατότητα «σπασίματος» προθεσμιακής κατάθεσης, ενώ χαλαρώνει και το καθεστώς ανοίγματος νέων λογαριασμών. Μετά από πέντε μήνες χωρίς βελτίωση, η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη  Τσακαλώτου που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως περιλαμβάνει:

1.  Επιτρέπεται πλέον η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων.

2.Ανοίγουν νέοι λογαριασμοί. Μετά από την απαγόρευση που ίσχυε μέχρι σήμερα, τώρα επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμών για συγκεκριμένες κατηγορίες. Αυτές είναι:

α)Νομικά πρόσωπα, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν είχαν άλλο  λογαριασμό.

β) Η μεταφορά λογαριασμού διαχείρισης μισθοδοσίας του εργοδότη από τράπεζα σε τράπεζα αρκεί στην τράπεζα που πάει  ο λογαριασμός να υπάρχει ήδη ανοιχτός λογαριασμός στο όνομα του εργοδότη. Οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα ανάληψης μόνο από την μία από τις δύο τράπεζες εκτός και αν διέθεταν ήδη λογαριασμούς και στις δύο.

γ) Φοιτητές και  σπουδαστές μπορούν να ανοίγουν λογαριασμό κατάθεσης ή όψεως ή να προσθέτουν συνδικαιούχο σε υπάρχοντα  λογαριασμό αρκεί να μπορεί να αποδειχτεί ότι σπουδάζουν μακριά από την μόνιμη κατοικία τους και δεν είχαν προηγουμένως άλλο λογαριασμό.

3. Επιτρέπει την πρόωρη εξόφληση δανείων. Όμως όπως τονίζεται, απαγορεύεται η πρόωρη εξόφληση ποσοστού άνω του 50% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου σε τράπεζα. Συγκεκριμένα,  «απαγορεύεται η πρόωρη εξόφληση ποσοστού άνω του 50% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στις 11/3/2016.

Εξαιρούνται του περιορισμού του προηγούμενου εδαφίου:

α) η αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό,

β) η αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου, και

γ) η αποπληρωμή στεγαστικού δανείου με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο, προς εξασφάλιση του δανείου, βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την εξόφληση του δανείου συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη εξόφληση του δανείου. Τυχόν απαιτούμενες λεπτομέρειες σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία και τους επιμέρους, ειδικότερους όρους εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να καθορίζει με απόφασή της η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών».

 4. Σημαντική αλλαγή, έρχεται για τους επαγγελματίες, με την αύξηση του  ορίου συναλλαγών που γίνεται από τις τράπεζες, αμέσως χωρίς να χρειάζεται ειδική έγκριση από την Επιτροπής Συναλλαγών, στα 10.000 ευρώ.

5. Το όριο της μεταφοράς χρημάτων από την Ελλάδα στο εξωτερικό διπλασιάζεται από 500 ευρώ, στα 1.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.