Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Moody’s: Θετική η άρση των capital controls

Μοιραστείτε το

Θετικές επιπτώσεις προβλέπει πως θα έχει η άρση των capital controls για τις αναλήψεις μετρητών εντός της Ελλάδας ο οίκος Moody’s.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, θα είναι σημαντική για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης η νέα χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων. Τα οφέλη για τις τράπεζες από τον φθηνότερο δανεισμό μέσω των καταθέσεων και της διατραπεζικής αγοράς και το καμπανάκι για τον κίνδυνο παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας.

Όπως σημειώνει σε έκθεσή της, οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της χώρας και η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων τους τελευταίους μήνες επέτρεψαν την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, κάτι που πιθανότατα θα βελτιώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν το προφίλ χρηματοδότησής τους.

Η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους επτά μήνες και η μεγαλύτερη αισιοδοξία μετά την επιτυχημένη έξοδο από το Μνημόνιο είναι οι βασικοί οδηγοί στην απόφαση για τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Επιπρόσθετα η ουσιαστική μείωση της εξάρτησης από τη χρηματοδότηση μέσω του ELA της Τραπέζης της Ελλάδος σηματοδοτεί τη βελτίωση σε όρους ρευστότητας τα τελευταία τρίμηνα.

Η Moody’s εκτιμά ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα ενθαρρύνει τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα που σήμερα κρατούνται εκτός τραπεζικού συστήματος. Η αύξηση των καταθέσεων τα τελευταία χρόνια, σημειώνει, βοήθησε τις τράπεζες να μειώσουν τον δανεισμό από τον ELA, που αντιστοιχούσε σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ ή 2% του συνολικού ενεργητικού στα τέλη Αυγούστου έναντι 21% τον Αύγουστο του 2015.

Στη μείωση του ELA συνέβαλε και η αύξηση του δανεισμού από τη διατραπεζική αγορά και τα repos καθώς αυξήθηκε η «όρεξη» των διεθνών επενδυτών για ελληνικό ρίσκο και αποδέχτηκαν ευρύτερη γκάμα ελληνικών περιουσιακών στοιχείων (assets) ως εγγύηση (collateral) για αυτές τις συναλλαγές.

Η μείωση του ELA, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, στηρίζει τα καθαρά περιθώρια επιτοκιακού κέρδους, καθώς τόσο τα repos όσο και οι νέες καταθέσεις έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από τον περισσότερο ακριβό ELA, ο οποίος κοστίζει περίπου 1,5%.

Τρεις από τις έξι τράπεζες που παρακολουθεί ο οίκος έχουν αποπληρώσει πλήρως τον ELA: η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Η Moody’s περιμένει ότι η Eurobank και η Αlpha Βank θα το πράξουν τους επόμενους μήνες, ενώ η Attica Bank ΑΤΤ +9,03% θα χρειαστεί πιθανότατα λίγο περισσότερο χρόνο.
Η Moody’s καταλήγει σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να νομοθετήσει μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων παρά τη μικρή πλειοψηφία στη Βουλή, χωρίς να υπάρξουν μεγάλες διαμαρτυρίες όπως στα προηγούμενα δύο προγράμματα προσαρμογής.

Ωστόσο η εγχώρια πολιτική και κοινωνική αστάθεια παραμένουν τα βασικά ρίσκα για την οικονομική ανάκαμψη και την εφαρμογή των πολιτικών. Τονίζει ότι πιθανή παρατεταμένη πολιτική αστάθεια συνδυασμένη με τα χαλαρότερα capital controls μπορεί να σηματοδοτήσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.