Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μονοκλωνικά αντισώματα: Διευρύνονται οι δικαιούχοι, τα έλαβαν 40 ασθενείς

Μοιραστείτε το

Στη διεύρυνση των ομάδων των ασθενών με κορωνοϊό που δικαιούνται τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, προχωρά η αρμόδια Επιτροπή. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μεγάλη ζήτηση της θεραπείας, φαίνεται ότι τελικά δεν χορηγείται με τους αναμενόμενους ρυθμούς. Έτσι κατά τη συνεδρίασή της το βράδυ της Δευτέρας η Επιτροπή αποφάσισε να ενταχθούν και άλλες κατηγορίες ασθενών στους δικαιούχους.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσβαση στις 2.000 θεραπείες που έχει προμηθευτεί η χώρα μας αναμένεται να αποκτήσουν -μεταξύ άλλων ασθενών που κινδυνεύουν από βαριά νόσο- τα άτομα με διαβήτη, όσοι πάσχουν από αναπνευστική ανεπάρκεια και οι παχύσαρκοι. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα μονοκλωνικά αντισώματα δικαιούνται μη νοσηλευόμενοι ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου, ηλικίας άνω των 12 ετών, με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19 με PCR test των τελευταίων πέντε ημερών. Η θεραπεία χορηγείται στην Ελλάδα από τις 26 Νοεμβρίου 2021 και μέχρι στιγμής την έχουν λάβει 40 ασθενείς, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος που διέτρεχε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσο.

Όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, οι ασθενείς έλαβαν ενδοφλεβίως τα αντισώματα, επέστρεψαν στο σπίτι τους και για τις επόμενες 28 ημέρες θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, τόσο από τον θεράποντα γιατρό τους όσο και την από την αρμόδια Επιτροπή. Η πορεία των πρώτων τεσσάρων που έλαβαν τη θεραπεία δείχνει μέχρι στιγμής καλή ανταπόκριση, ωστόσο, η τελική έκβαση θα κριθεί μετά το πέρας του 28ημέρου.

Η θεραπεία θα θεωρηθεί επιτυχής στην περίπτωση που στο διάστημα αυτό η υγεία των ασθενών δεν παρουσιάσει επιδείνωση και δεν εμφανίσουν συμπτώματα που να απαιτούν την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο.

Έγχυση σε 10 νοσοκομεία

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε πρώτη φάση σε δέκα νοσοκομεία, τα οποία επιλέχθηκαν με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19, όσο και στη διαδικασία της έγχυσης, με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τα Νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Η ιατρική αίτηση για τη χορήγηση της θεραπείας σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα κριτήρια

Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή Αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
  2. Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
  3. Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο

Η διαδικασία

Ο θεράπων γιατρός συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική. Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.