Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μήνυμα Γ. Δραγασάκη στους δανειστές: Μην ανοίξετε τον ασκό του Αιόλου

Μοιραστείτε το

«Κάθε μονομερής αλλαγή των συμφωνηθεισών διαδικασιών θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί κανένα συγκεκριμένο αίτημα για παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κίνδυνος για Grexit είναι υπαρκτός. Αλλά θα υποχωρήσει δραστικά με την ψήφιση της συμφωνίας και κυρίως με την ολοκλήρωσή της που θα καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο σε βάθος χρόνου».

Ο κ. Δραγασάκης παρουσιάζει τον «οδικό χάρτη» για την άρση των capital controls και αναφέρει ότι «οι έλεγχοι θα συνεχίσουν ημέρα με την ημέρα να χαλαρώνουν». Σημειώνει, όμως, ότι η πλήρης κατάργηση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με τον «οδικό χάρτη» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το πιστωτικό σύστημα και τις οικονομικές προοπτικές γενικότερα.

Τονίζει επίσης ότι «οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προστατεύονται. Αν η προστασία αυτή αρθεί, λέει ο κ. Δραγασάκης, θα υπάρξει ανεπανόρθωτη κρίση εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Κάθε κούρεμα καταθέσεων θα είναι μια τιμωρία για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που κράτησαν τα χρήματά τους στη χώρα, έναντι εκείνων που διατηρούν τα χρήματα και τους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό».

Προσθέτει ότι «θέμα ενοποίησης τραπεζών υπάρχει σχετικά με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό. Πρέπει να προχωρήσει και ήδη γίνονται κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Για το εσωτερικό της χώρας τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από καμιά πλευρά. Άλλωστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θεωρείται υπερσυγκεντρωμένο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι η ύφεση, χωρίς τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα, μπορεί να φτάσει αθροιστικά το 4%-5%, ανάλογα και με τις διεθνείς εξελίξεις και θα κορυφωθεί τους επόμενους 6 με 8 μήνες και εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ερωτηθείς πως η ύφεση θα μπορούσε να περιοριστεί απαντά: «με την ψήφιση της συμφωνίας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη ρύθμιση του χρέους θα υποχωρήσει η αβεβαιότητα».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Δραγασάκης σημειώνει πως «αν κάποιος θέλει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, δεν έχει παρά να αποδεχτεί τις προτάσεις του κ. Σόιμλε ή του Eurogroup». Επισημαίνει δε πως «όταν έρθει η ώρα, η κυβέρνηση έχει να πει πολλά για φίλους και αντιπάλους και με στοιχεία».

Σχολιάζοντας, τέλος, τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι το κόμμα δεν βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης, ούτε διάσπασης αλλά σε πορεία ανασύνθεσης και ουσιαστικής επανίδρυσής του. «Η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής έδειξε ότι υπάρχουν άτομα που νιώθουν πρώτα ΚΟΕ και μετά ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα ΔΕΑ, Πλατφόρμα και μετά ΣΥΡΙΖΑ. Κάποια από τα άτομα αυτά ίσως αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν τα διώχνει κανείς», σημειώνει.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.