Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μικρή αύξηση τον Ιανουάριο – 5,47 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου

Μοιραστείτε το

Αυξήθηκαν στα 5,471 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου στους ιδιώτες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστιρίου του Κράτους(ΓΛΚ) που έδωσε στην δημοσιότητα το  υπουργείο Οικονομικών.

Οι οφειλές αφορούν προμηθευτές και φορολογούμενους με το συνολικό ποσό να αυξάνεται κατά 91 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του  2015.

Με την αξιολόγηση να πηγαίνει ακόμα πιο πίσω και το «κουαρτέτο» να παραμένει μακριά από την Ελληνική πρωτεύουσα, το Δημόσιο, δεν βιάζεται να ξοδέψει και συνεχίζει σε ρυθμούς  δημοσιονομικής στενότητας.

Σύμφωνα με το «Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης» του Ιανουαρίου,  οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τους διάφορους φορείς φτάνουν τα 4,765 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 91 εκατ. ευρώ από τα 4,641 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου. Παράλληλα οι εκκρεμούσες επιστροφές φόρου εμφανίζονται μειωμένες κατά 33 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα, στα 706 εκατ. ευρώ, από 739 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα δεν έχει αλλάξει πολύ από τα  προηγούμενα στοιχεία με τους  Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, να είναι «πρωταθλητές» στα χρέη. Συνολικά οφείλουν 2,81 δισ. ευρώ, με την μερίδα του λέοντος να είναι τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που φτάνουν τα 1,74 δισ. ευρώ.

Δεύτερο ακολουθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με 618 εκατ. ευρώ.  Στα λοιπά Νομικά πρόσωπα συγκαταλέγονται και οι οφειλές των νοσοκομείων που φτάνουν το 1,02 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με χρέος 283 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.