Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μεγάλη «μάχη» στο Χ.Α. -Νέα πτώση -1,22% για το Γενικό Δείκτη

Μοιραστείτε το

Νέα πτώση για το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών που αφού έχασε το -1,22% της αξίας του, στο τέλος της συνεδρίασης και έκλεισε στις 659,94 μονάδες. «Μάχη» έδωσε σήμερα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που κατάφερε να γυρίσει σε μεγάλο βαθμό το αρνητικό κλίμα και προς το τέλος της συνεδρίασης περιόρισε τις απώλειες. Μεγάλο «φρένο» που εμποδίζει τον δείκτη να περάσει σε θετικό πρόσημο, παραμένουν οι τραπεζικοί τίτλοι, που βρίσκονται κολλημένοι στα όρια του «limit down»(-30%).

Από την μία λοιπόν σήμερα είδαμε ισχυρά κέρδη να καταγράφονται από «blue chips» περιορίζοντας πρώτες μεγάλες απώλειες που εμφάνισε στο άνοιγμα της αγοράς ο Γεν.  και από την άλλη, η κατάρρευση της αξίας των μετοχών του  τραπεζικού κλάδου, με την Εθνική Τράπεζα (-28,45%) να δείχνει μία οριακή αποσυμπίεση. Οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες κινήθηκαν στα κατώτατα όρια,  Πειραιώς -30%,  Eurobank -29,7%, AlphaBank -29,65%.

Από την άλλη σε ανοδική τροχιά βρίσκονται εταιρίες που έχουν συνδεθεί και φημολογείται πως θα βρεθούν στο πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων. Χαρακτηριστικο παράδειγμα είναι Ο ΟΛΘ που ανέβηκε στο  +2,53% και ο ΟΛΠ στο +4,84%.

Απαντήσεις Μποτόπουλου και Λαζαρίδη για το αύριο του Χρηματιστηρίου

Η ομαλοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά κυρίως οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την άρση των περιορισμών για τους Έλληνες επενδυτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλο.

Όπως ξεκαθάρισαν οι ισχυροί άνδρες της ελληνικής αγοράς, ο στόχος είναι οι περιορισμοί να είναι βραχυπρόθεσμοι και προς αυτή την κατέυθυνση συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στην συνέχεια, ο κ. Μποτόπουλος  τόνισε πως μέχρι το ότι μέχρι το τέλος  του μήνα, θα ισχύει η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί μετοχών, εκτός εάν υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά.

Για το θέμα των τραπεζικών μετοχών, ξεκαθάρισε πως δεν θα μπορούσε το Χρηματιστήριο να επαναλειτουργήσει χωρίς τη διαπραγμάτευση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως επισήμανε «Θα ήταν σαν να λειτουργούσε το μισό χρηματιστήριο, ανέφερε χαρακτηριστικά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σ.Λαζαρίδης ανέφερε πως  η δεύτερη μέρα λειτουργίας του Χρηματιστηρίου δείχνει ότι η αγορά έχει αρχίσει να  εξομαλύνεται, ότι τα όποια μέτρα ελέγχου της μεταβλητότητας των τιμών που έχουν ληφθεί δεν θα διαρκέσουν για πολύ.

Όπως είπε, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τον ΣΜΕΧΑ ετοιμάζουν έναν ολοκληρωμένο οδηγό με απαντήσεις στα περισσότερα ερωτήματα που αφορούν τη δραστηριοποίηση των ελλήνων επενδυτών, στην αγορά. Επίσης, ανέφερε ότι, από τις επαφές που είχε με τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών δεν φάνηκε ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά και ότι το πρώτο μέλημά τους ήταν πώς θα λειτουργήσει και πάλι ομαλά η αγορά, καθώς σε αρκετές εισηγμένες υπάρχουν ξένοι βασικοί μέτοχοι.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.