Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μέχρι και το Σάββατο παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνηση και δανειστές

Μοιραστείτε το

Χωρίς «ανάσα» συνεχίζονται οι επαφές των δύο πλευρών για την επίτευξη τελικής συμφωνίας και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έως και το Σάββατο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στο τραπέζι θα πέσουν όλα τα ανοιχτά θέματα και κυρίως τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα τεχνικά κλιμάκια να συζητήσουν σήμερα το  θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και το πώς και το πότε, θα αντικαταστήσει το ΕΚΑΣ. Όμως είναι τέτοιο το αντικείμενο των συμβουλίων, που δεν αποκλείεται η εξέταση του θέματος να μεταφερθεί για αύριο.

Οι δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης συμφωνούν πως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις  και με το κλείσιμο αυτού του κύκλου επαφών, να έχει κλείσει παράλληλα και η τελική συμφωνία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν και η τελευταία τοποθέτηση της Κομισιόν, με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνει πως έχει αρχίσει η συγγραφεί του προσχεδίου του μνημονίου. Ένα κείμενο με τους όρους και τα μέτρα του προγράμματος, το οποίο  αναμένεται να σταλεί στην ελληνική πλευρά αύριο.

Η ελληνική πλευρά, θέλει να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 11 Αυγούστου, για να σταλούν πακέτο, το νέο πρόγραμμα και η δανειακή σύμβαση για ψήφιση στην Βουλή μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία την 18η Αυγούστου και την επόμενη ημέρα την Τετάρτη 19 Αυγούστου, να περάσουν και από τα ξένα κοινοβούλια.

Το γενικότερο κλίμα συμφωνίας, κρύβει μερικά αγκάθια, όπως η συνολική διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, το Ασφαλιστικό και το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, επιτρέπει στην Αθήνα να συντηρεί τις ελπίδες της ότι η επίτευξη της συμφωνίας πριν τις 20 Αυγούστου είναι ακόμη απολύτως εφικτή.

Το ελληνικό σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

  Συγκεκριμένα, για τα «κόκκινα» δάνεια, έχει ήδη δοθεί και αξιολογείται από τους δανειστές το ελληνικό σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του τεράστιου προβλήματος της ελληνικής Οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Πολλοί έχουν παρομοιάζει αυτό το «βουνό» μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μία ωρολογιακή βόμβα, ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ στα θεμέλια της ελληνική Οικονομίας που ή θα απενεργοποιηθεί η θα φέρει την κατάρρευση του συστήματος. Σύμφωνα με το in.gr το ελληνικό σχέδιο αποτελείται από τέσσερεις βασικούς πυλώνες.

-Την Δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας που θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί (από 1 έως 10) τον δανειολήπτη, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί τις οφειλές του προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.

-Την αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Γραμματεία του Συμβουλίου με διευθύνσεις και γραφεία σε όλη την Ελλάδα που θα ενημερώνει τους δανειολήπτες που θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους για το πώς θα το κάνουν.

    Αλλαγές στους νόμους Κατσέλη και Δένδια με κατεύθυνση:

    Την ενίσχυση κάποιων Ειρηνοδικείων της χώρας

    Τον περιορισμό της «κατάχρησης» του νόμου από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Την  προσαρμογή του νόμου Δένδια στα νέα δεδομένα και «κούμπωμα» με τις αλλαγές στο πτωχευτικό νόμο.

Και την δημιουργία εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που θα παίρνει τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και θα αναλαμβάνει εκείνη τον πιστωτικό κίνδυνο, τιτλοποιώντας τα «bad assets», με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Την ίδια στιγμή η «μάχη» συνεχίζεται στο ασφαλιστικό, με την ελληνική αντιπρόταση για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

Σήμερα θα πάρουν στα χέρια τους οι δανειστές την τελική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό σχέδιο, προβλέπει την αύξηση της ηλικίας εξόδου ανδρών και γυναικών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 5 χρόνια. Δηλαδή, ο σημερινός 50αρης θα βγει στη σύνταξη στα 55 δηλαδή το 2020. Αυτή αντιπρόταση, σκοπεύει να προστατεύσει σε ένα βαθμό το δικαίωμα στην πρόωρη σύνταξη, καθώς αν γίνει αποδεκτή, μετριάζει σχεδόν στο μισό τις σκληρές απαιτήσεις των ξένων πιστωτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη  συμφωνηθεί να ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2021, ενώ η εφαρμογή των νέων αλλαγών θα ξεκινήσει  άμεσα με την ψήφισή τους. Μετά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό,  το γενικό όριο συνταξιοδότησης είναι το 67ο έτος και για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος με 40 έτη εργασίας. Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι παράμετροι- κλίμακες, επιβολής του «κουρέματος»(penalties), στις πρόωρες συντάξεις, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.  

«Εκτός κλίματος» οι Γερμανοί, βλέπουν δάνειο-γέφυρα

  Στην Ευρώπη, παραμένουν εκτός κλίματος οι Γερμανοί, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί τις αμφιβολίες της για το εάν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να κλείσει η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας πριν τις 20 Αυγούστου. Όπως αναφέρεται η νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή καθώς και από άλλα έξι κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Κυβερνητικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η Bild εκτιμούν ότι «αυτό δεν είναι εφικτό». Συγκεκριμένα αναφέρεται πως,  «ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται πάλι σε τεχνάσματα. Θέλει να ψηφιστούν διαφιλονικούμενα μέτρα περικοπών (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση φορολογικών προνομίων για αγρότες) τον Οκτώβριο», δηλαδή μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές.

Κομισιόν: Ικανοποίηση στην Ευρώπη για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνει λόγο για ικανοποιητική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, ενώ σχολιάζοντας το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, υπογράμμισε την ικανοποίηση  που επικρατεί για την πρόοδο των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών και ξεκαθάρισε πως «σύμφωνα με τη συνθήκη του ESM και βάσει της σχετικής εντολής από τα κράτη μέλη οι διαβουλεύσεις και η αξιολόγηση της όποιας προόδου γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, μαζί με το ΔΝΤ και τον ESM στη συγκεκριμένη περίπτωση (…) Δεν γνωρίζω να είναι κάποιος άλλος επί τόπου και να είναι σε θέση να έχει καλύτερη εικόνα».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της επιτροπής, σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕFC), όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.