Με βαριά ποινή κάθειρξης απειλείται ο Λεωνίδας Μπόμπολας
Μοιραστείτε το
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ Ή ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
Για «συνωμοσία προς διάπραξη κακουργημάτων» και σωρεία μιζών αφού «σε καμία περίπτωση, καμία απόφαση σε σχέση με μίζες δεν μπορούσε να παρθεί, εάν δεν είχε την ρητή συγκατάθεση του Μπόμπολα», κατηγορείται ο έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας από τις Κυπριακές αρχές για το σκάνδαλο των σκουπιδιών, που εκδικάζεται, σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα η Kontranews, στις 26 Απριλίου (Μεγάλη Τρίτη).
Όμως η Μεγάλη Εβδομάδα, ή εβδομάδα των Παθών για τον έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία, έχει ξεκινήσει ήδη από την ημέρα που συνελήφθη στην Ελλάδα και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικό όρο βάση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης , αφού το σε βάρος του κατηγορητήριο που αποκαλύπτουμε τον απειλεί με βαριά ποινή κάθειρξης . Ηδη μάλιστα από τις 30 Μαρτίου μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έκδοσή του εντός 60 ημερών στην Κύπρο, διαδικασία που θα επιχειρήσει να παγώσει ενώπιων του Εφετείου και (αν χρειαστεί) του Αρείου Πάγου διαθέτοντας ένα ισχυρό νομικό επιτελείο προεξάρχοντος του έλληνα ποινικολόγου, Μιχ. Δημητρακόπουλου.
ΤΟΝ ΚΑΙΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
Η ομολογία–βόμβα που περιέχεται στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο για την υπόθεση με τις μίζες που συγκλονίζει την Κύπρο ανήκει στον Αθανάσιο Κατρής, διευθύνων σύμβουλος στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ από το 2003-2012, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος και θα είναι μάρτυρας κατηγορίας. Η ομολογία δόθηκε στις 25 Μαρτίου στις κυπριακές αρχές, στις οποίες παρουσιάστηκε ο Κατρής με τον δικηγόρο του , Γ. Μαντζουράνη, και αλλάζει τα δεδομένα
αφού ακολούθησαν συγκλονιστικές αποκαλύψεις και από τον έτερο συνεργάτη του κ. Μπόμπολα, Ιωάννης Κοκότση, διευθυντή της HELECTOR CYPRUS.
Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, μετά από 142 καταθέσεις και 28 έρευνες, ο τέως δήμαρχος και πρόεδρος του ΧΥΤΑ Πάφου Σάββας Βέργας και o οικονομικός διευθυντής Δημήτρης Πατσαλίδης, (αμφότεροι φυλακισμένοι) «είχαν συστήσει κύκλωμα μαζί με την ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του ΧΥΤΑ προς διάπραξη αξιοποίνων πράξεων και διασπάθισης και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος μέσα από τη λειτουργία εγκληματικής ομάδας».
Όπως διαπιστώθηκε οι τιμές που καλούνταν να πληρώνουν οι δήμοι και κοινότητες της Επαρχίας Πάφου προς την HELECTOR κυμαίνονταν από 28 έως και 31 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που απόθεταν στο ΧΥΤΑ ενώ «το πραγματικό κόστος για την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ» Τον Ιανουάριο έγινε επαναδιαπραγμάτευση και η τιμή έπεσε στα 16 ευρώ η οποία εξακολουθεί να ισχύει ενώ «επιπλέον νέα στοιχεία έδειχναν πραγματικό κόστος για την HELECTOR στα 9,80 ευρώ».
Στελέχη της HELECTOR και του ΧΥΤΑ κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην «έκδοση πλαστών διατακτικών πληρωμής, πολλές φορές σε άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντός τους, για δήθεν παροχή υπηρεσιών προς την HELECTOR με σκοπό να εκταμιεύονται τα χρήματα που δίνονταν σε δωροδοκίες και μίζες από την εταιρεία».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο:
-«Από έρευνα που έγινε στα γραφεία της HELECTOR παρελήφθησαν όλα τα τιμολόγια τα οποία εκδόθηκαν προς την εταιρεία και πρόκειται για όγκο εγγράφων. Παραλήφθηκαν επίσης ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αλληλογραφία, τιμολόγια και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με τον ΧΥΤΑ».
-Η υπεύθυνη λογιστηρίου της HELECTOR παραδέχτηκε ότι εξέδιδε και αυτή «πλαστά τιμολόγια κατόπιν εντολής του γεν. Διευθυντή Κοκότση για να καλύψουν το έλλειμμα της εταιρείας». Ατομα του οικογενειακού περιβάλλοντός της που εντοπίστηκαν ανέφεραν ότι «ουδέποτε εκτέλεσαν εργασίες στο ΧΥΤΑ». Το ίδιο έγινε και με αρκετά πρόσωπα που
αναφέρονται στα τιμολόγια.
-Επίσης η ιδιαιτέρα του Κοκότση ομολόγησε ότι «με οδηγίες του εξέδιδε επιταγές, τα άλλαζε σε μετρητά και έδινε τα μετρητά που όπως διαπιστώθηκε αργότερα κατέληγαν σε μίζες».
-Στα έγγραφα που παρελήφθησαν από την Ελλάδα, ο Κοκότσης «κατέγραφε τις μίζες που είχε δώσει αναλυτικά, με την ημερομηνία, τα ποσά και αποδεικτικά στοιχεία».
-Ο Κοκότσης υποστήριξε ότι βρέθηκε «σε κατάσταση εκβιασμού από όλους τους εμπλεκόμενους στην Πάφο και τη Λάρνακα με αποτέλεσμα να δίνει αναγκαστικά μίζες» ενώ παραδέχτηκε ότι έδινε οδηγίες για «έκδοση πλαστών τιμολογίων».
-Επειδή, ύστερα από την υποχρεωτική επαναδιαπραγμάτευση, είχαν μειωθεί τα περιθώρια για μίζες έγινε συμφωνία να υπερτιμολογούνται και τα φύκια που έφεραν ιδιώτες υποεργολάβοι από παραλίες της Πάφου. Εντοπίστηκε τέτοιο εικονικό τιμολόγιο 63.000 ευρώ.
-Ο πρώην δήμαρχος Βέργας έλαβε κατά τον Κοκότση συνολικά μίζες 646.000 ευρώ οι οποίες «δόθηκαν από την 9.1.2009 μέχρι και την 5.7.2014 σε 20 διαφορετικές περιπτώσεις στην Κύπρο και στην Αθήνα».
-Για τον δήμαρχο Λάρνακας, η συμφωνία ήταν 1% των συνολικών εσόδων της μονάδας, που θα του έδινε 50.000 ευρώ ετησίως. Επίσης συμφώνησαν να λάβει 100.000 ευρώ επιπλέον «για να βοηθήσει στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης». Συνολικά του έδωσε 138.000 ευρώ πάντα σε φάκελο.
-Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 130 πλαστά τιμολόγια της HELECTOR και «το ποσό που φαίνεται να δόθηκε σε μίζες για το ΧΥΤΑ ΠΑΦΟΥ και ΧΥΤΥ Κόσιης ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 1.162.300 ευρώ».
-Η επέκταση του ΧΥΤΑ Μαραθούντας δόθηκε «με απευθείας ανάθεση κατόπιν διαπραγμάτευσης με λειτουργούς του υπουργείου Εσωτερικών» (αναφέρονται τρία ονόματα) στην HELECTOR «χωρίς να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία προκήρυξης προσφορών για το συνολικό ποσό των 1.700.000 ευρώ ενώ «η δουλειά αυτή στοίχισε στην εταιρεία περίπου 600.000 ευρώ».
Για να καλυφθούν οι μίζες εμφανιζόταν μέχρι και ο γιος ενός μέλους της επιτροπής αξιολόγησης να παρέχει δήθεν υπηρεσίες ως γιατρός στους υπαλλήλους του ΧΥΤΑ. Εντοπίστηκαν τέτοια τιμολόγια 24.000 ευρώ.
-Για το έργο της Κόσιης το 2006, η εκτίμηση έγινε από την εταιρεία ENVIROPLAN «που προσλήφθηκε από το κράτος» και ο διευθυντής της Θ. Λώλος «έχει στενή σχέση» με την HELECTOR. Άλλες εταιρείες αποκλείστηκαν και «τέλος κέρδισε η HELECTOR με συνολικό ποσό 135 εκ». ενώ «εταιρεία που αποκλείστηκε ήταν 55 εκ. φθηνότερη».
-Ο Κατρής κατέθεσε ότι μετά την κατοχύρωση του έργου ΧΥΤΑ στην Πάφο τον πλησίασε ο ΓΚ ο οποίος ζήτησε την καταβολή χρημάτων προς όφελός του. Σε συζήτηση που είχε με τον Μπόμπολα, ο δεύτερος αποφάσισε να ικανοποιήσουν το αίτημα Και το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ κατόπιν έγκρισης του Μπόμπολα καταβλήθηκε από τον Κατρή στον ΓΚ σε τρεις δόσεις 25.000, 25.000 και 50.000 ευρώ. Την τελευταία δόση ο Κατρής παρέδωσε σε φάκελο στον υιο του ΓΚ, Νικόλαο, στην Αθήνα. Τα χρήματα σύμφωνα με τον Κατρή δόθηκαν από το ταμείο της εταιρίας στην Αθήνα με την έγκριση του Λεωνίδα Μπόμπολα.
Το 2008 όταν άρχισε η λειτουργία του ΧΥΤΥ, πλησίασε τον μηχανικό του έργου (Ι.Μ.) ο Ευτ. Μαλ. ο οποίος του ζήτησε να τον φέρει σε επαφή με τον Κατρή. Η συνάντηση έγινε στην Αθήνα στο γραφείο του Κατρή, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο δήμαρχος Πάφου Βέργας αξίωνε ένα ποσοστό επί των εισπράξεων 5%. Ο Κατρής μετέφερε την πιο πάνω αξίωση στον Μπόμπολα ο οποίος την ενέκρινε. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, άλλος εμπλεκόμενος (ο ΓΚ) άρχισε να ζητά εκ νέου και επιτακτικά χρήματα τα οποία η HELECTOR αρνήθηκε να του καταβάλει. Επιπλέον οι επιβλέποντες μηχανικοί του έργου (ΜΠ και ΑΚ) είχαν αξίωση να λαμβάνουν περιοδικά χρήματα προκειμένου να υπογράφουν σύντομα τα έγγραφα τα οποία ήταν απαραίτητα για την πληρωμή της κοινοπραξίας. Σύμφωνα με τον Κατρή, ο ένας έλαβε από αυτόν το 2009 στην Αθήνα 5.000 ευρώ σε μετρητά και σε ακόμη μία περίπτωση ζήτησε επίσκεψη στο γραφείο του Μπόμπολα και παρουσία του Κατρή το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ ως δάνειο για οικογενειακούς λόγους. Μετά από σχετική συνεννόηση του Κατρή με τον Μπόμπολα, του καταβλήθηκε το ποσό των 10.000 σε μετρητά. Όσον αφορά τον δεύτερο, ο Κατρής του έδωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το ποσό των 15.000 ευρώ σε μετρητά ενώ σε σχέση με τον αποβιώσαντα Κ.Π. ο Κατρής αναφέρει ότι μετά από συνεννόηση με τον Μπόμπολα του έδωσε σε ξενοδοχείο στην Αθήνα το ποσό των 30.000 σε μετρητά.
Περαιτέρω και άλλος εμπλεκόμενος επιβεβαίωσε ότι δόθηκαν χρήματα σε τρία μέλη της επιτροπής παρακολούθησης του έργου. Για το πιο πάνω θέμα ενημερώθηκε ο Μπόμπολας.
ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ
Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι μέχρι στιγμής 19 εμπλεκόμενοι, σε βαθμό τόσο κακουργήματος όσο και πλημμελήματος, είναι δεκάδες. Από τα πιο βασικά είναι η συνωμοσία προς διάπραξη κακουργημάτων όπως η κλοπή από δημόσιο λειτουργό, δεκασμός δημόσιου λειτουργού, ενεργός δωροδοκία δημόσιων αξιωματούχων, αθέμιτη απόκτηση περιουσιακού οφέλους. Υπάρχουν επίσης αδικήματα για δόλο και κατάχρηση εξουσίας, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πλαστογραφία εγγράφου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, εξασφάλιση χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων. Τα πιο πάνω αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2003-2015 στην Επαρχία Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν με δικαστικά εντάλματα, ενώ πέραν του Λ. Μπόμπολα καταζητείται ο Θ. Λώρος.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.