Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Με ρήξη απειλεί την Ε.Ε. ο Λαβρόφ

Μοιραστείτε το

H Ρωσία είναι έτοιμη να διαρρήξει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν σε επώδυνες οικονομικές κυρώσεις, δηλώνει ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Τα σχόλια του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας περιελήφθησαν σε αποσπάσματα συνέντευξης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε βρίσκονται σε νέο βαρομετρικό χαμηλό πίεση εξαιτίας της σύλληψης και της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία τροφοδότησε συζητήσεις για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις.

Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν την Πέμπτη στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο, μετά τη σχετική πρόθεση που εκδήλωσαν Παρίσι και Βερολίνο.

Η πίεση για κυρώσεις έχει αυξηθεί αφότου η Μόσχα εξόργισε τις χώρες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα απέπεμψε απο τη Ρωσία Γερμανούς, Πολωνούς και Σουηδούς διπλωμάτες χωρίς καν να ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τη στιγμή που βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία. Γαλλία και Γερμανία πλέον λένε ότι απαιτείται απάντηση.

Ο κ. Λαβρόφ ερωτήθηκε στη συνέντευξη που πρόκειται να δημοσιευθεί την Παρασκευή εάν η Μόσχα σκοπεύει να προχωρήσει με τη διάρρηξη των σχέσεών της με την ίδια την ΕΕ. «Προχωρούμε από το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, σε περίπτωση που δούμε εκ νέου κυρώσεις σε κάποιους τομείς που προξενούν κινδύνους στην οικονομία μας, περιλεμβανομένων των πλέον ευαίσθητων πεδίων», απάντησε ο Ρώσος υπουργός.

«Δεν επιθυμούμε να απομονωθούμε από την παγκόσμια ζωή, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Εάν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο», είπε ο κ. Λαβρόφ, επικαλούμενος το αρχαίο ρωμαϊκό ρητό.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.