Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μαξίμου: Δεν θα αποφασίζει ο «κόφτης» τις περικοπές, αλλα ο ΥΠΟΙΚ

Μοιραστείτε το

«ΠΥΡΕΤΟΣ» ΝΑ ΕΝΤΑΞΟΥΝ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ                                                                                                                                                                                                          

Αγώνα δρόμου κάνουν στην κυβέρνηση για να προλάβουν να εντάξουν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί και τον «κόφτη».

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή των δανειστών, από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως στο μηχανισμό του κόφτη δεν θα μπουν συγκεκριμένοι κωδικοί που θα ενεργοποιούν αυτόματα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε περίπτωση που διαπιστωθεί δημοσιονομικό κενό δεν θα ενεργοποιείται άμεσα ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης. Ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα έχει ένα χρονικό περιθώριο ενός μήνα προκειμένου να κάνει προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις για να κλείσει το κενό. Μάλιστα από την κυβέρνηση επιμένουν πως ο ΥΠΟΙΚ θα μπορεί να προσδιορίζει τους κωδικούς, οι οποίοι θα ενεργοποιούν περικοπές. 
Ωστόσο αν περάσει ο ένας μήνας και δεν έχουν προσδιοριστεί οι τομείς από όπου θα γίνονται περικοπές, τότε θα ενεργοποιείται αυτόματα ο κόφτης. Από την κυβέρνηση όμως δεν διευκρινίζουν αν οι δανειστές ζητούν να υπάρχει μία λίστα κωδικών για συγκεκριμένες περικοπές στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο κόφτης ή αν θα γίνονται αυτομάτως οριζόντιες περικοπές στις δαπάνες. 

Οι φόροι είναι κατανεμημένοι σε τρία χρόνια
Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οι υπουργοί της κυβέρνησης ενημέρωσαν τους βουλευτές για το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί και αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή. Οι κκ Ευκλέιδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Σταθάκης, Γιάννης Τσιρώνης και Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας στους βουλευτές διευκρίνισαν πως οι φόροι που θα ψηφιστούν και προβλέπονταν από τη συμφωνία και Μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού είναι κατανεμημένοι σε βάθος τριετίες. Μάλιστα τόνισαν ότι πάρα τις δυσκολίες και τις φορολογικές πιέσεις που έχει το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως θα βοηθήσει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Μάλιστα υποστήριξαν πως στόχος της κυβέρνησης είναι να τρέξει μέσα στο καλοκαίρι όλα τα νομοσχέδια προκειμένου να αποδώσουν το γρηγορότερο δυνατό, ώστε στοπ τέλος του έτους να μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί κάποιους φόρους.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.