Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μανωλόπουλος: Σήμερα ή αύριο θα φτάσουμε τα 60.000 κρούσματα

Μοιραστείτε το

Στην εκτίμηση πως τα κρούσματα του κορωνοϊού θα φτάσουν ακόμη και τα 60.000 είτε σήμερα είτε αύριο, Τρίτη, προχώρησε ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος που συμπλήρωσε πως αποκλιμάκωση αναμένεται από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή η εικόνα που υπάρχει από τα λύματα δείχνει αύξηση του ιικού φορτίου αλλά με σαφώς μειωμένο ρυθμό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Ο κ. Μανωλόπουλος φιλοξενούμενος στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε θετικό τον εντοπισμό 15.000 κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω των self test καθώς δεν θα κυκλοφορούν έξω και έτσι θα αποφευχθεί μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού παρότι το στέλεχος Όμικρον είναι πολύ μεταδοτικό.

Παράλληλα μιλώντας για τα δύο φάρμακα κατά του κορωνοϊού που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, επισήμανε πως το εκείνο της Merk θα είναι άμεσα διαθέσιμο «είναι όμως αυτό που μας ενθουσιάζει λιγότερο γιατί η αποτελεσματικότητά του είναι μεν θετική αλλά μόνο γύρω στο 30%», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι πραγματικά εντυπωσιακή, στο 90% είναι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της Pfizer που αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας τον Μάρτιο.

Θωμαΐδης: Πλήρης επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης αναφέρθηκε στη συνεχή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σημειώνοντας πως σε σχέση με τις μετρήσεις της 16ης Δεκεμβρίου το φορτίο έχει πενταπλασιαστεί και οδεύει προς εξαπλασιασμό.

Την 1η Ιανουαρίου η μετάλλαξη Όμικρον αποτελούσε το 87% των κρουσμάτων και το υπόλοιπο αφορούσε την μετάλλαξη Δέλτα. Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι νέοι έλεγχοι αλλά σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη «Σίγουρα βαίνουμε προς την πλήρη επικράτηση της Όμικρον».

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σταθεροποίηση του πανδημικού κύματος, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει λόγω και των αυξημένων τεστ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.