«Μάχη» για την νέα μορφή του ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα πληρώσουν τις νέες αλλαγές
Μοιραστείτε το
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει πέσει η νέα μορφή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Αν και όλα δείχνουν πως παραμένει για τα επόμενα δύο χρόνια ο «βαρύς» για τους Έλληνες ιδιοκτήτες εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ, κυβέρνηση και δανειστές έχουν ξεκινήσει το παζάρι για τις αλλαγές που έρχονται από το 2016. Ο βασικός λόγος που οι ξένοι επιμένουν να παραμείνει αυτός ο τεράστιος εισπρακτικός στόχος, είναι γιατί εκτιμούν πως από εδώ, μπορούν να τα εισπράξουν. Συγκριτικά με άλλους φόρους ο ΕΝΦΙΑ, έχει μεγάλη εισπραξιμότητα. Παρόλα αυτά, η ελληνική πλευρά, έχει την ευελιξία, αναδιανομής των βαρών του φόρου, στην κατεύθυνση της προστασίας των μικροϊδιοκτητών με μετακύληση του βάρους στη μεγάλη ιδιοκτησία. Δηλαδή αν και το συνολικό ποσό που θέλει να μαζέψει το κράτος, από τον ΕΝΦΙΑ, παραμένει κλειδωμένο στα 2,65 δισ, υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει το ποιος περισσότερα και ποιος λιγότερα, αλλά και το πότε και σε πόσες δόσεις πρέπει να πληρωθεί ο φόρος. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αναμένεται να δούμε σύντομα, μειώσεις στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών μικρών διαμερισμάτων και αυξήσεις στους ιδιοκτήτες πολλών και μεγάλων ακινήτων.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το σημείο «κλειδί» για αυτές τις αλλαγές, θα είναι το όριο αξίας ακίνητης περιουσίας, των 300.000 ευρώ και την εφαρμογή του συμπληρωματικού φόρου. Από αυτή την αξία ακίνητης περιουσίας και κάτω ο φόρος θα μειώνεται και από εκεί και πάνω οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα δουν τον λογαριασμό του φόρου να αυξάνεται. Το όριο δεν είναι αυθαίρετο, έχει να κάνει με την κατανομή της ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας στην χώρα και με αυτό τον τρόπο, αρκετοί μικροϊδιοκτήτες, αναμένεται να δουν «ψαλίδι» στον νέο λογαριασμό, έως και 40%. Αυτός είναι και ο κεντρικός στόχος των αλλαγών, η προστασία της μικρής περιουσίας. Επίσης αρκετά μικρότερος αναμένεται πως θα έρθει ο φόρος για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ακίνητα που δεν αποφέρουν κέρδος στους ιδιοκτήτες τους. Οι αλλαγές αυτές, σε ένα μεγάλο βαθμό στοχεύουν να αποκαταστήσουν μερικές από τις αδικίες του φόρου που επιβαρύνουν δυσανάλογα τους έλληνες φορολογουμένους.
Όμως αυτή είναι η γενική κατεύθυνση. Όλες οι αλλαγές στην φορολόγηση ακινήτων είναι πάνω στο τραπέζι και θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς. Ένα «μπραντεφέρ» που αν και σκληρό αναμένεται πως θα είναι σύντομο και ο φάκελος θα έχει κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό γιατί στο οικονομικό επιτελείο «τρέχουν» να ετοιμάσουν τα πρώτα ειδοποιητήρια για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου μέσα τον Αύγουστο. Αυτή την στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο το πόσες ακριβώς θα είναι οι δόσεις, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου και το τι ίσχυσε πέρσι αυτές θα είναι από 5 έως 7 και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν την τελευταία ή τον Δεκέμβριο του 2015 ή τον Φεβρουάριο του 2016.
Ο νέος φόρος θα βεβαιωθεί με τις παλιές αντικειμενικές!
Η μεγάλη αδικία για τον Έλληνα ιδιοκτήτη, είναι η φορολόγηση με αντικειμενικές αξίες, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική- εμπορική αξία του ακινήτου του. Εδώ για πληθώρα λόγων οι παλιές αντικειμενικές παραμένουν και οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο πάνω σε αξίες πολλαπλάσιες από ό,τι θα έπαιρναν στο χέρι, αν μπορούσαν να πουλήσουν το ακίνητό τους. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή είναι πολλές οι περιπτώσεις που η διαφορά αντικειμενικής και εμπορικής αξίας είναι πάνω από το 50%.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.