Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

«Μαχαίρι» στις πρόωρες συντάξεις ζητούν οι θεσμοί

Μοιραστείτε το

Οι δανειστές ζητούν να γίνει εδώ και τώρα η περικοπή των πρόωρων συντάξεων και να μην υπάρξει μεταβατικό στάδιο.

Έτσι και με βάση την έως τώρα διαπραγμάτευση γλιτώνουν όσοι πρόλαβαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015, όλοι οι υπόλοιποι πάνε στα 62 για πρόωρη και στα 67 για πλήρη σύνταξη, με αρκετές όμως περικοπές.

Ουσιαστικά, χάνουν το τρένο της συνταξιοδότησης με τις αλλαγές που έρχονται περίπου 150.000 εργαζόμενοι που θα δουν τα όριά τους να αυξάνονται ως και 10 έτη.

Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των δανειστών ζητούν εδώ και τώρα το όριο να πάει στα 40 έτη εργασίας και σε ό,τι αφορά στο ηλικιακό κριτήριο αυτό να τεθεί στα 62 έτη για την πρόωρη σύνταξη και στα 67 έτη για την πλήρη.

Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως οι 50άρηδες και οι μητέρες ανηλίκων που μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη 50 ετών.
Στην ουσία οι δανειστές ζητούν να προστεθούν στη δουλειά για όλους από 4,5 ως και 17 έτη.

Εκτός από την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση της παρακράτησης των εισφορών υπέρ ασθενείας, μια σειρά διατάξεων (που έχουν ψηφιστεί ως προαπαιτούμενα) θα εξειδικευτούν με εγκυκλίους το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις των ορίων ηλικίας θα πρέπει να αυξηθούν ανά έξι μήνες κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2015 με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2022. Η προσαρμογή ωστόσο, με βάση τις νέες απαιτήσεις των δανειστών θα πρέπει να γίνει 2 ως 4 χρόνια νωρίτερα, ως το 2017 ή το 2019 δηλαδή.

Παράλληλα, όσοι βγαίνουν νωρίτερα θα έχουν πλέον πέναλτι 16% στη σύνταξή τους.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.