Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Λιγότεροι από 2.000 πρόσφυγες έχουν μείνει στην Ειδομένη

Μοιραστείτε το

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 4.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ                                                                                                                                  

Σε πλήρη εξέλιξη, ομαλά και χωρίς επεισόδια συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης.

Μόλις 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν το βράδυ στον χώρο του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Τετάρτης απομακρύνθηκαν με μισθωμένα λεωφορεία περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες προς οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έναρξη της επιχείρησης την Τρίτη απομακρύνθηκαν οργανωμένα από τον καταυλισμό περισσότεροι από 3.000, οι οποίοι κατευθύνθηκαν υπό τον συντονισμό στελεχών του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε πέντε νέες δομές φιλοξενίας σε Σίνδο, Ωραιόκαστρο, Δερβένι Θεσσαλονίκης και Κορδελιό.

1

1

11

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Που πήγαν 4.000 πρόσφυγες
Κατά την έναρξη της επιχείρησης στον χώρο του καταυλισμού βρίσκονταν 8.500 άτομα (όπως είχε ανακοινώσει το αρμόδιο συντονιστικό όργανο), και έτσι προκύπτει πως ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων που εγκατέλειψε τις τελευταίες ώρες τον καταυλισμό, κινούμενος προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 4.000 μετανάστες που εξαφανίστηκαν πήγαν στο δάσος, σε λιβάδια και σε βενζινάδικα και δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να επιστρέψουν όταν τελειώσει η επιχείρηση.

Μουζάλας: Η Ειδομένη θα καθαρίσει και δεν θα ξαναδημιουργηθεί
«Η Ειδομένη θα καθαρίσει και θα φροντίσουμε να μην ξαναδημιουργηθεί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ.Μουζάλας, μιλώντας στο mega, για την επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού στην Ειδομένη, σημείωσε ότι η επιχείρηση κράτησε πολύ καιρό. «Τώρα προχωράμε και αυτό που βλέπετε είναι το αστυνομικό κομμάτι, το οποίο εξελίσσεται με πρότυπο τρόπο, ωστόσο είμαστε πάνω από 20-25 ημέρες εκεί».

«Ξέρω τις ενστάσεις, ότι αργήσαμε», ανέφερε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε: «Δεν αργήσαμε. Εάν το ψάξετε, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που μέσα σε 2,5 – 3 μήνες διαλύθηκαν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Δεν ζητάω ούτε συγχαρητήρια, ούτε τίποτα. Είχαμε υποσχεθεί κάτι, έγινε. Έγινε με έναν τρόπο, ο οποίος είναι καλός για την πατρίδα και για τους πρόσφυγες. Σκεφτείτε μία επιχείρηση βίας τον αντίκτυπο που θα είχε στον τουρισμό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι υπήρξαν απώλειες, αναφέροντας τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. «Όσοι μέμφονται για αυτό το πράγμα έχουν δίκιο». Ο ίδιος στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θα πρέπει όμως να σκεφτούν τις απώλειες από μία βίαιη επιχείρηση της εικόνας της χώρας».

Περιμένουμε αντιδράσεις στα camp
«Θέλω να σας ενημερώσω για το εξής. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε, αυτό είναι πρόβλεψη, μακάρι να μην βγει αληθινή, λόγω του αδειάσματος της Ειδομένης, λόγω των camp που χτίσαμε για τους πρόσφυγες, λόγω της αλλαγής περιβάλλοντος, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε μικροαντιδράσεις μέσα στα camp που φτιάξαμε, να έχουμε ατέλειες τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε. Να παραμείνουμε ήρεμοι, θα περάσουν πάρα πολύ γρήγορα, στο επόμενο δεκαήμερο, τα camp θα είναι ρυθμισμένα», τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Φωτογαφίες: Eurokinissi

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.