Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Λεωφορείο – κινητή μονάδα υγιεινής για τους αστέγους ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας

Μοιραστείτε το

Λεωφορείο καθαριότητας και υποστήριξης αστέγων ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. 

Μια  καινοτόμος  δράση για την ανακούφιση και φροντίδα των αστέγων της Αθήνας. Το πρώτο στην Ευρώπη και το τρίτο σε όλο τον κόσμο, αυτό το λεωφορείο έχει στόχο την κάλυψη της πραγματικής ανάγκης για καθαριότητα εκατοντάδων αστέγων που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Μία ακόμα προσπάθεια για την ανακούφιση και την βελτίωση των όρων διαβίωσης, από το υπουργείο Εργασίας, των συνανθρώπων μας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Για αυτούς τους ανθρώπους που τα έχουν χάσει όλα, ο υπουργός Γιώργος  Κατρούγκαλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, o πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Σ.Α. κ. Αναστάσιος Ταστάνης, ο πρόεδρος της Μ.Κ.Ο Praksis κ. Τζανέτος Αντύπας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ. κ. Χρήστος Χαρπαντίδης,  σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρουσίασαν, τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η υπουργός τις χαρακτήρισε κινήσεις ενθάρρυνσης κόντρα σε τεράστια προβλήματα.

Ένα λεωφορείο 12 μέτρων, το οποίο μετά από τις κατάλληλες μετατροπές, θα κινείται σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο 10-12 στάσεων. Όπου κάνει στάση  το λεωφορείο,  θα δίνεται η ευκαιρία σε αστέγους να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές καθαριότητας, αλλά και τις άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες, για την βοήθεια των αστέγων, όπως αυτή της ψυχολογικής υποστήριξης.

Μέσα στο λεωφορείο θα υπάρχουν εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που θα εξασφαλίζουν τόσο την λειτουργία του οχήματος όσο και την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων. Για την καλύτερη υποστήριξη των αστέγων μέσα στο λεωφορείο θα υπάρχει ψυχολόγος.

Μία νέα πρωτοβουλία για την κάλυψη πραγματικής ανάγκης, η οποία γίνεται πραγματικότητα με την στήριξη του ΟΟΣΑ που παρέχει το λεωφορείο και τον οδηγό, όπως και αυτή της εταιρίας  Παπαστράτος που έδωσε τα  200.000 ευρώ που είχε ανάγκη  το πρόγραμμα για να ξεκινήσει. Η παρέμβαση εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Μάιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την λειτουργία του μέτρου στην πλήρη ανάπτυξη που προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου (δέκα σημεία της Αττικής), γοα επτά ημέρες την εβδομάδα 24 ώρες το 24ωρο θα χρειαστεί συνολική δαπάνη 400.000 ευρώ τον χρόνο.

Ο κ. Γιάννης Σκουμπούρης, διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ τόνισε ότι ο ΟΑΣΑ θα καλύπτει τα καύσιμα και τον οδηγό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, η αγορά ενός λεωφορείου εάν δεν υπήρχε η προσφορά του ΟΑΣΑ, θα κόστιζε σχεδόν 60.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Praksis», κ. Τζανέτος Αντύπας ανέφερε ότι η σύγκλιση του τριγώνου κράτος, ιδιωτικός τομέας και κοινωνία είναι μονόδρομος, όταν διακυβεύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ανάμεσα στα προγράμματα που έχει ξεκινήσει το υπουργείο είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των αστέγων, η οποία θα αντλεί  χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Παράλληλα θα ξεκινήσει η καταγραφή  των ακινήτων της Γραμματείας Πρόνοιας, με στόχο στο μέλλον με ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα, να γίνει αξιοποίηση τους για την κάλυψη πραγματικών αναγκών.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.