Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κρύφτηκαν στα λαγούμια οι πατριώτες της συμφοράς

Μοιραστείτε το

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ πατριώτες της συμφοράς που μας είχαν ταράξει στις λαοσυνάξεις για τη συμφωνία των Πρεσπών κρύβονται τώρα στα λαγούμια και δεν βγάζουν άχνα για το μεγαλύτερο έγκλημα που συντελέστηκε κατά της Ορθοδοξίας, την άλωση της Αγιάς Σοφιάς.

Όλοι αυτοί οι αστέρες της Δεξιάς που πωλούσαν ανέξοδο πατριωτισμό από τα κανάλια της διαπλοκής για τη συμφωνία των Πρεσπών που αποδείχτηκε επωφελής για τον λαό και το έθνος, δεν βγάζουν άχνα για τον Ερντογάν. Το ίδιο και ο θεσμός των εκκλησιαστικών και παραεκκλησιαστικών οργανώσεων που καλούσε τον ανυποψίαστο κόσμο σε διαδηλώσεις.

Όσο για την κυβέρνηση, έχει εξαντλήσει τις αντιδράσεις της σε διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν έχουν κανένα πραγματικό αποτέλεσμα. 

Το χειρότερο από όλα είναι ότι η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο, γιατί δεν περίμενε ότι ο Ερντογάν θα υπέγραφε αμέσως το προεδρικό διάταγμα για τη μετατροπή του συμβόλου της Ορθοδοξίας σε τζαμί. Εξ άλλου μόλις πρόσφατα κάποιοι σύμβουλοι του υπουργείου Εξωτερικών μιλούσαν για επικοινωνιακά τεχνάσματα του Ερντογάν επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία. Προφανώς οι εν λόγω αρμόδιοι παράγοντες είναι ικανοί να μας πουν ότι τα πλοία που έστειλε ο Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ για γεωτρήσεις είναι… κρουαζιερόπλοια.

Για μια ακόμα φορά, η Ελλάδα είναι μόνη της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Η συμμαχία Ερντογάν με Τραμπ είναι ισχυρή και γι’ αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος δεν υπολογίζει τις αντιδράσεις. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να κάνει τον τροχονόμο στους Τούρκους όπως συνέβη με την επέμβαση στη Συρία και τη Λιβύη. Οι Αμερικανοί κλείνουν τα μάτια στη συνεργασία της Χαμάς με τον Ερντογάν και στις χιλιάδες των τζιχαντιστών που έχει επιστρατεύσει για να πολεμούν στο μέτωπο της Λιβύης.

Τώρα οι τζιχαντιστές έχουν νομιμοποιηθεί γιατί υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Αμερικής και της Τουρκίας.

Αναγκαστικά η Ελλάδα στρέφεται για μία ακόμα φορά στην Γαλλία, τη μόνη χώρα που έχει δεσμευτεί να εμπλακεί στρατιωτικά σε περίπτωση κατά την οποία οι Τούρκοι παραβιάσουν την ελληνική ΑΟΖ. Ο Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι αποφασισμένος να σταματήσει τα επεκτατικά σχέδια του Ερντογάν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, που θεωρεί το ΝΑΤΟ πεθαμένη υπόθεση, παίρνει στα χέρια του την ευρωπαϊκή ασφάλεια και βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Όπως αποκάλυψε η Real News, οι Γάλλοι στέλνουν δύο γεωτρύπανα της TOTAL νότια της Κρήτης τα οποία θα συνοδεύονται από πλοία του πολεμικού ναυτικού. Η TOTAL θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε δύο οικόπεδα που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ, νότια της Κρήτης.

Πρόκειται για έμπρακτη απάντηση στην Άγκυρα που είχε προαναγγείλει γεωτρήσεις στην ίδια περιοχή προκειμένου να διαμορφώσει τετελεσμένα.

Τα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, που θα πυκνώσουν την παρουσία τους νότια της Κρήτης και στο Αιγαίο, θα απαντήσουν στρατιωτικά σε κάθε απόπειρα της Τουρκίας να παραβιάσει την ελληνική ΑΟΖ.

Αμετανόητος ο Ερντογάν: Εσωτερικό μας θέμα η Αγία Σοφία 

Αμετανόητος για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς εμφανίστηκε εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Kriter. «Η τελική απόφαση για το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς αφορά το τουρκικό έθνος και κανέναν άλλο. Είναι εσωτερικό μας θέμα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για την μετατροπή σε τζαμί του ναού της Αγιάς Σοφιάς. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος προκαλεί και με την ημερομηνία που διάλεξε για να γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά, είπε, επίσης, για την απόφαση του 1934 η οποία χαρακτήρισε μουσείο την Αγιά Σοφιά ότι «ήταν εξαιρετικά επώδυνη για το έθνος μας». Ο Τούρκος πρόεδρος στην ίδια συνέντευξη αναφέρεται και στις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «δεν θέλει την ένταση στην περιοχή». «Το λέω καθαρά και δυνατά. Δεν θέλουμε την ένταση στη Μεσόγειο, που έχει αποτελέσει λικνο διαφορετικών πολιτισμών κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων αποτελούν μια ευκαιρία για όλη την περιοχή» λέει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε κάθε προσφορά που βασίζεται στη συνεργασία και την δίκαιη διανομή. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους σε αυτή τη βάση», τόνισε ζητώντας επί της ουσίας ξανά μοιρασιά των φυσικών πόρων.

Διορίζει δύο ιμάμηδες ο Ερντογάν

Δεν χάνει χρόνο η Τουρκία και μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος από τον Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί οι τουρκικές αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο. Το μνημείο έκλεισε για τους επισκέπτες, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περιγράφοντας πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών. Η Αγιά Σοφιά τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

Τι αλλάζει

Πληροφορίες των τουρκικών μέσων δίνουν νέα δεδομένα σχετικά με τις αλλαγές μέσα στην Αγιά Σοφιά, προκειμένου να μετατραπεί σε τζαμί. Ειδικότερα οι αλλαγές είναι:

  • To 14 χιλιάδων τ.μ. χαλί είναι έτοιμο – Η παραγγελία είχε δοθεί από τον Ιούνιο και το πλήρωσε η ίδια η τουρκική προεδρία.

  • Θα διοριστούν 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες

  • Επί 24 ώρες θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο

  • Η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις 5 προσευχές

  • Τα ψηφιδωτά θα μπορούν να τα βλέπουν συγκεκριμένες ώρες οι τουρίστες, οι οποίοι θα μπαίνουν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο.

 Επίσης, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή. Κατά εκατοντάδες συρρέουν από όλη την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να δουν και να φωτογραφηθούν μπροστά στην Αγιά Σοφιά, μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί και να προσευχηθούν έστω στον προαύλιο χώρο της.

Γιατί επέλεξε την 24η Ιουλίου

Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή ανακοινώθηκε για τις 24 Ιουλίου. Αξίζει να θυμίσουμε ότι τότε υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν αμφισβητεί. Οι κινήσεις του αποδεικνύουν ότι όλα ήταν σχεδιασμένα με κάθε λεπτομέρεια. Θυμίζουμε πως στα τέλη του 2016, για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας – σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 η οποία θέτει τα όρια της χώρας του. «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» διερωτήθηκε. Ο ίδιος συνέχισε: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Πανηγυρίζει ο Τουρκικός Τύπος

Συνεχίζει να απασχολεί τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας το ζήτημα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί με πανηγυρικά δημοσιεύματα ενόψει της προσευχής της 24ης Ιουλίου. Τα τουρκικά μέσα εξαπολύουν επίθεση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος πρότεινε ως αντίποινα στην Αγιά Σοφιά να κλείσει το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και να γίνει μουσείο Ποντιακής γενοκτονίας. «Δες τον αναιδέστατο» γράφει η Hurriyet, παρουσιάζοντας την είδηση. Η Yeni Safak με έναν άκρως προκλητικό τίτλο, κάνει λόγο για «προετοιμασία για την μεγάλη ημέρα».  «Ξεκίνησαν οι εντατικές εργασίες στην Αγιά Σοφιά για την ημέρα της προσευχής» αναφέρει το δημοσίευμα.  Για δεύτερο πορθητή κάνει λόγο από την πλευρά της η Turkiye. Με την Sabah να κρατάει λίγο πιο χαμηλούς τόνους και να αναφέρει πως «η Αγία Σοφία θα τους αγκαλιάσει όλους. Όταν θα γίνεται η προσευχή, οι επισκέπτες θα συνεχίζουν την περιήγηση τους».

Ο Δένδιας θα ζητήσει λίστα με κυρώσεις

«Σήμερα στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτό η Ελλάδα το λέει «ιδίω δικαιώματι» γιατί αφορούν τα δικά της δικαιώματα», αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, υποστήριξε πως η χώρα μας θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή των κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα. «Εγώ θα πάω σήμερα το πρωί, θα φύγω χάραμα από την Αθήνα, μαζί με το Νίκο Χριστοδουλίδη τον Κύπριο Υπουργό που θα πάμε στις Βρυξέλλες και πριν από τη Σύνοδο έχουμε συνάντηση – σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε αρχικά και διευκρίνισε πως «αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας, να είμαστε εξηγημένοι. Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες. Θα αναφερθώ στην Αγία Σοφία γιατί αυτό αποτελεί κριτήριο του τρόπου που η Τουρκία βλέπει τα πράγματα. Αλλά πρέπει για την Αγία Σοφία να υπάρξει πρωτοβουλία της UNESCO, να υπάρξει πρωτοβουλία της Ένωσης, πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας».

«Δεν θα μείνουμε αδρανείς»

Σε περίπτωση που ο Ερντογάν εμφανίσει πλοία νοτίως της Καρπάθου ή κοντά στην Κρήτη, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως η Ελλάδα έχει ικανές ένοπλες δυνάμεις και δεν πρόκειται να μείνει αδρανής. «Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι εμείς δεν πρόκειται να παραμένουμε αδρανείς. Έχουμε συνταγματική υποχρέωση προστασίας των δικαιωμάτων μας. Θα προστατεύσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, και η Ευρώπη οφείλει να το γνωρίζει αυτό» κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, ανέδειξε πως αυτό που έχει πάντα τεράστια σημασία είναι η εθνική ομοψυχία και ενότητα. «Είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε προς το εξωτερικό, η ενότητά μας στο εσωτερικό. Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε στα εθνικά θέματα να ομονοούμε και να είμαστε ενωμένοι» υπογράμμισε καταληκτικά ο υπουργός Εξωτερικών.
 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Προσβολή και ύβρις για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα

Προσβολή και ύβρις είναι κατά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.  Μετά την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προέβη, στην ακόλουθη δήλωση: «Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί.Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν». 

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος 

«Η απόφαση αυτή ανήκει στις τραγικές αποφάσεις και ενέργειες που ναρκοθετούν τη μεγαλύτερη ελπίδα της εποχής μας, την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, σχετικά με την απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Και συνέχισε: «Αυτή η απόφαση μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές ιστορικές πτυχές. Μια χώρα σαν την Τουρκία, που επιθυμεί να είναι στην πρωτοπορία, διαλέγει τον ρόλο καθυστερημένης πολιτιστικής οπισθοφυλακής. Το λάδι της θρησκείας είναι αμαρτία και λάθος να χρησιμοποιείται για να ανάβει και να εξυπηρετεί εθνικιστικούς σκοπούς. Ο ευγενής σκοπός της θρησκείας είναι να απαλύνει τις πληγές και να ειρηνεύει τις ψυχές των ανθρώπων».

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

«Το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού» χαρακτηρίζει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε ανάρτηση του στο facebook και το twitter. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «Καταργώντας την Αγία Σοφία ως μνημείο, η Τουρκία κλείνει το παράθυρο που ο Ατατούρκ άνοιξε στον κόσμο». Σε άλλη ανάρτησή του, σημειώνει ότι «Τα συνταρακτικά νέα σχετικά με την Αγιά Σοφιά ελπίζουμε να μη σηματοδοτούν την επιδείνωση της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, δηλαδή την προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας». Την ίδια ώρα, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, που συγλήθηκε εκτάκτως από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τονίζει σε ανακοινωθέν που εξέδωσε ότι «Για τους ορθοδόξους όλου του κόσμου, αλλά και για όλο τον χριστιανικό κόσμο, η Αγιά Σοφιά, η Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελούν ιερά πνευματικά κέντρα και παρακαταθήκη της πίστεως και της παραδόσεώς μας» και καλεί την τουρκική κυβέρνηση «να επιδείξει σεβασμό στην πανορθόδοξη και παγχριστιανική συνείδηση, η οποία σήμερα πληγώθηκε με την ατυχή αυτή απόφασή της». Εν συνεχεία, εκφράζει την ελπίδα «αυτό να μη σημάνει και υπαναχώρηση και επιδείνωση της στάσης της τουρκικής κυβερνήσεως έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των λοιπών χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας και μια αρνητική στροφή στον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών». Καταληκτικά, τονίζει ότι «Η ιεραρχία, ο ιερός κλήρος, οι μοναχοί και ο πιστός λαός της Αρχιεπισκοπής μας είναι ανήσυχοι και προσεύχονται θερμά για την επικράτηση της ειρήνης, της αγάπης και της ευημερίας στην περιοχή, αλλά και για την αναθεώρηση της θλιβερής αυτής απόφασης».

Πάπας Φραγκίσκος: Eίμαι πολύ πονεμένος

Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος, στην κυριακάτικη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Με σύντομη αλλά μεστή νοήματος αναφορά, επ’ ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Θάλασσας, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε: «H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγιά Σοφιά, και είμαι πολύ πονεμένος». Η παρέμβαση του Πάπα πραγματοποιήθηκε παρ’ όλο που σχεδόν όλοι οι παρατηρητές προέβλεπαν ότι δεν θα γίνει για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη μικρή καθολική κοινότητα που ζει στην Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.