Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κοτζιάς: Διεθνείς σχέσεις κάνω δεν παίζω μποξ

Μοιραστείτε το

“Την απάντηση δεν την είπε προκλητικά ο κ.Τσαβούσογλου”

Δεν παίζω μποξ, διεθνείς σχέσεις κάνω σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών στην κριτική που δέχτηκε ότι απάντησε ήπια στα περί κυριαρχίας και διάσωσης στα νησιά του Αιγαίου του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η επίμαχη φράση του κ. Τσαβούσογλου ήταν «Εάν ένας μετανάστης έχει βρει άσυλο ακόμα και σε νησιά για τα οποία διαφωνούμε εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τους σώσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση είναι δικό μου νησί, δικό σου νησί αφήνοντας τους να πεθάνουν».

«Την απάντηση δεν την είπε προκλητικά ο κ.Τσαβούσογλου, ο οποίος προσπάθησε να μην απαντήσει στην ερώτηση » είπε ο κ.Κοτζιάς μιλώντας στο Mega.

Τόνισε ότι, μολονότι στη διερμηνεία δεν υπήρξε τέτοια φράση,ο ίδιος «καλού κακού» απάντησε υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλαδα σε αντίθεση με την Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, δηλαδή μία δύναμη που αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι σε όλα αυτά τα ζητήματα που τέθηκαν τα λύνουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου»

Ερωτηθείς αν θέλει να απαντήσει με κάτι ηχηρό σήμερα στην φράση αυτή σε σχέση με τη χθεσινή του απάντηση ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «δεν είμαστε σε αμφιθέατρο, κάνουμε διεθνείς σχέσεις» επισημαίνοντας ότι ο Κ.Τσαβούσογλου «στα τουρκικά φαίνεται ότι λέει ότι η διάσωση είναι σε απεξάρτηση από την κυριαρχία και η απάντηση είναι ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης. Αλλά το ότι η κυριαρχία καθορίζει τα δικαιώματα της διάσωσης στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και αυτό του το είπα».

Στην ερώτηση εάν αισθάνεται ότι ο Τούρκος ήρθε να γκριζάρει τα ελληνικά νησιά μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά «διότι» όπως διευκρίνισε «κάναμε αναλυτικές συζητήσεις με την Τουρκία στις διερευνητικές συνομιλίες και μαζί του» επισημαίνοντας ότι η πρόθεσή του Τούρκου ομολόγου του ήταν να αποφύγει την απάντηση στο ερώτημα του δημοσιογράφου και «είπε μία γενικότητα που συνηθίζουν να την λένε οι Τούρκοι και με την οποία διαφωνούμε εμείς κάθετα».

«Είμαι πολύ σαφής και λέω ότι διαφωνώ κάθετα και ότι το Διεθνές Δίκαιο επιβάλει ότι προηγείται η κυριαρχία και που γίνεται η διάσωση. Δεν παίζω μπόξ διεθνές σχέσεις κάνω»

Ερωτηθείς, επίσης, αν η δήλωσή του περί των 150.000 προσφύγων παρερμηνεύτηκε ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε ότι δεν μίλησε περί φιλοξενίας 150.000 προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά ότι εξέφρασε την προσωπική του γνώμη «ότι μπορούμε να αντέξουμε το πολύ μέχρι 150.000, δεν είπα εγώ ότι καλούμε ή ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι έχουμε ετοιμαστεί να εγκαταστήσουμε ένα τέτοιο αριθμό».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.