Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κορωνοϊός: Στους 101 οι θάνατοι, 25 νέα κρούσματα, 2.170 συνολικά

Μοιραστείτε το

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως σε όλο τον κόσμο καταγράφονται 1.947.000 κρούσματα, αλλά και ότι 460.000 ασθενείς Covid-19 ανάρρωσαν και έγιναν καλά. Στην Ελλάδα, καταγράφονται σήμερα 25 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό ασθενών με κορωνοϊό να ανέρχεται σε 2.170. Από αυτούς, το 56,2% αφορά άνδρες και οι υπόλοιπο είναι γυναίκες.

Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, το 25,6% των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. σχετίζεται με ταξίδι, ενώ περίπου 40% με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τους 76 διασωληνωμένους, των οποίων η διάμεση ηλικία είναι 68 έτη, 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιπο άνδρες. Σύμφωνα με τις Αρχές, το 80% των βαριά ασθενών έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Την ίδια ώρα, 27 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 2 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον κορωνοϊό αν ανέρχεται σε 101, εκ των οποίων 27 είναι γυναίκες. Η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα 73 έτη, με 89% εξ αυτών να υποφέρει από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Τέλος, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 48.798 κλινικά τεστ για τον κορωνοϊό, από την αρχή της πανδημίας.

Τι είπε ο Τσιόδρας τα μέτρα προστασία από τον κορωνοϊό στις φυλακές

Πριν κλείσει την ενημέρωση του για την πορεία της νόσου, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στις φυλακές, όπου κρατούμενοι και προσωπικό θα πρέπει να προφυλαχθούν από τον κορωνοϊό.

«Είναι και θεωρούνται ευάλωτοι πληθυσμοί» είπε ο λοιμωξιολόγος και σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για λύση μικρότερου συγχρωτισμού και καλύτερης απόκρισης στα σωφρονιστικά ιδρύματα, αλλά και προσπάθεια για πιο κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.

Σωτήρης Τσιόδρας: Η νόσος φθίνει και τελικά χάνεται

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μια μέτρηση των επιστημόνων αναφορικά με την μετάδοση του κορωνοϊού, το «Ρ0», όπως το αποκάλεσε. Είναι ουσιαστικά ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο. Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως η τιμή του «Ρ0» θα ήταν 2, δηλαδή ένας πολίτης θα τον μετέδιδε σε τουλάχιστον δύο ακόμη ανθρώπους, αν η χώρα δεν λάμβανε τα μέτρα περιορισμού.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας όμως παρατήρησε πως σημειώνεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων που νοσηλεύονται και καταγράφονται στη χώρα μας. Το ζητούμενο, όπως είπε ο λοιμωξιολόγος υπήρξε «η χρυσή ισορροπία καταγραφής ενός αριθμού λοιμώξεων που θα μπορούσε να διαχειριστεί το σύστημα Υγείας. Εμείς δεν είδαμε τέτοια απότομη κορυφή. Το Ρ0 μένει κάτω από το1, αυτό σημαίνει πως η νόσος φθίνει και τελικά χάνεται», είπε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπήρξε ωστόσο ιδιαίτερα προσεκτικός, τονίζοντας πως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως αυτή τη τάση θα διατηρηθεί. «Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη» είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό των μετακινήσεων

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στους πολίτες πως τις ημέρες του Πάσχα πρέπει να μείνουν σπίτι, καθώς στο πλαίσιο των μέτρων για απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα μπορούν να επισκεφθούν φίλους, γείτονες ή συγγενείς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο OPEN ουσιαστικά επανέλαβε τις δηλώσεις που είχε κάνει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα για την απαγόρευση μετακινήσεων σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια τις ημέρες του Πάσχα. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται μία τέτοια βεβαίωση μετακίνησης.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.