Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κορωνοϊός: Πώς επιδρά στον εγκέφαλο των παιδιών – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Μοιραστείτε το

Η παραμικρή απόκλιση στα επίπεδα μάθησης του παιδιού πρέπει να λειτουργήσει ως δείκτης ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει

Όταν η Dr. Elisa Song άρχισε να παρατηρεί τον αντίκτυπο της Covid-19 στον εγκέφαλο των παιδιών, τα ευρήματα την ανησύχησαν όχι μόνο ως ερευνήτρια, αλλά και ως μητέρα.

Κι έτσι όταν ο 8χρονος γιος της παιδιάτρου νόσησε από κορωνοϊό στα τέλη Μαρτίου, τον πήγε αμέσως στα επείγοντα. Ο μικρός βίωνε πόνο στην κοιλιά, φριχτούς πονοκεφάλους, ακόμα και παραισθήσεις.

Η μητέρα και γιατρός έμαθε ότι ο μικρός εμφάνισε μια σοβαρή παρενέργεια του ιού, γνωστή ως πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο για παιδιά (MIS-C). Μια πάθηση που στοχεύει τις γνωστικές λειτουργίες του παιδικού εγκεφάλου, αλλά και άλλα συστήματα εκτός εγκεφάλου, όπως το αναπνευστικό.

Το MIS-C μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμο. Όσο για τον αρνητικό του αντίκτυπο, μπορεί να κάνει ένα παιδί να υποφέρει κοινωνικά, συναισθηματικά και ακαδημαϊκά.

Η Song επικέντρωσε έκτοτε τις ερευνητικές προσπάθειές της στη νόσο με την οποία έδωσε μάχη ο γιος της. Ο στόχος της είναι ταυτοχρόνως να ενημερώσει τους γονείς για τη δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση στην οποία μπορούν να βρεθούν τα παιδιά της.

Ο Bodi ανέρρωσε πλήρως από την περιπέτειά του έπειτα από 4 εβδομάδες. Η γιατρός συμβουλεύει τους γονείς να προσέχουν για συμπτώματα όπως η ικανότητα προσοχής του παιδιού στο σχολείο μερικές εβδομάδες μετά την ανάρρωσή του από τον κορωνοϊό.

Πράγματα όπως η μνήμη δηλαδή και η ικανότητα συγκέντρωσης. Η παραμικρή απόκλιση στα επίπεδα μάθησης του παιδιού πρέπει να λειτουργήσει ως δείκτης ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα πολλά ερευνητικά δεδομένα για τη MIS-C, η Song ισχυρίζεται ότι μπορεί οι συνέπειες να είναι μακροχρόνιες.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.