Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από αντιπαρασιτοκτόνο φάρμακο -Δυσκολεύει τη διείσδυση του ιού στα κύτταρα

Μοιραστείτε το

Η έγκαιρη χορήγηση ιβερμεκτίνης, ενός αντιπαρασιτοκτόνου φαρμάκου, μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο και τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε ασθενείς με σχετικά ήπια συμπτωματα κορωνοϊού.

Πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μικρής πιλοτικής κλινικής δοκιμής που έγινε στην Ισπανία.

Μικρή κλινική δοκιμή φαρμάκου για κορωνοϊό
Οι ερευνητές της κλινικής του Πανεπιστημίου της Ναβάρα και του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “EClinicalMedicine» (έκδοση του “Lancet”), χορήγησαν μία δόση ιβερμεκτίνης (τη μέγιστη επιτρεπτή στην Ευρώπη) ή εικονικού φαρμάκου (πλασίμπο) σε 24 ασθενείς με διαγνωσμένη Covid-19 και ήπια συμπτώματα. Η χορήγηση του φαρμάκου έγινε μέσα σε τρεις μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Δείγματα ρινοφαρυγγικά και αίματος ελήφθησαν στην αρχή της μελέτης και διαδοχικά κάθε εβδομάδα (επί τρεις εβδομάδες) μετά τη θεραπεία.

Διαπιστώθηκε μείωση του μέσου ιικού φορτίου στην ομάδα των ασθενών που πήραν ιβερμεκτίνη: σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (πλασίμπο), οι ασθενείς που έκαναν τη θεραπεία, είχαν μετά από τέσσερις μέρες τρεις φορές μικρότερο ιικό φορτίο, ενώ μετά από επτά μέρες έως 18 φορές μικρότερο ιικό φορτίο. Επίσης όσοι έλαβαν ιβερμεκτίνη, είχαν μειωμένη διάρκεια ορισμένων συμπτωμάτων: περίπου 50% μικρότερη απώλεια όσφρησης και γεύσης και 30% λιγότερο βήχα. Από την άλλη, τα επίπεδα αντισωμάτων IgG ήταν χαμηλότερα στους ασθενείς που είχαν πάρει το φάρμακο, σε σχέση με όσους είχαν πάρει πλασίμπο, πιθανώς λόγω του χαμηλότερου ιικού φορτίου των πρώτων.

Τα ευρήματα της έρευνας για τον κορωνοϊό
Το γεγονός ότι δεν επηρεάστηκαν τα επίπεδα των βιοδεικτών και η διάρκεια των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη φλεγμονή, δείχνει ότι το εν λόγω φάρμακο δρα μέσω μηχανισμών που δεν εμπλέκουν κάποια αντιφλεγμονώδη δράση. Πιθανώς η δράση του οφείλεται στο ότι δυσκολεύει τη διείσδυση του κορωνοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα. «Τα ευρήματα μας», δήλωσε ο ερευνητής Κάρλος Σακούρ, «συνάδουν με εκείνα πρόσφατων μελετών σε Αργεντινή και Μπαγκλαντές. Μολονότι η μελέτη μας είναι μικρή και είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα, οι τάσεις που παρατηρήθηκαν στα ιικά φορτία, στη διάρκεια των συμπτωμάτων και στα επίπεδα των αντισωμάτων, δικαιολογούν την περαιτέρω διερεύνηση της ιβερμεκτίνης σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, με μεγαλύτερη ποικιλία ασθενών».

Η ιβερμεκτίνη είναι ένα φάρμακο κατά των παρασίτων, που είχε ήδη δειχθεί ότι μειώνει την αναπαραγωγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε κυτταρικές καλλιέργειες. Το φάρμακο ξεκίνησε να δοκιμάζεται σε διάφορες χώρες της Νότιας Αμερικής, παρά την έλλειψη επαρκών στοιχείων έως τώρα για την αποτελεσματικότητα του, όσον αφορά την πρόληψη ή τη θεραπεία της Covid-19. Πάντως η νέα ισπανική μελέτη δείχνει ότι έχει νόημα η συνέχιση των δοκιμών του.
 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.