Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κορωνοϊός: «Χτύπησε» και τον γάλλο υπ. Πολιτισμού – Λεμέρ: Η Ευρώπη προ των ευθυνών της

Μοιραστείτε το

Ο νέος κορωνοϊός έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό και τη Γαλλία, με τον υπουργό Πολιτισμού της χώρας, Φρανκ Ριστέρ, να μην ξεφεύγει από την επιδημία, καθώς προσβλήθηκε από τον ιό, όπως αποκάλυψε χθες, Δευτέρα, το γραφείο του στο Γαλλικό Πρακτορείο – Μπρούνο Λεμέρ: Η κρίση του κορωνοϊού απαιτεί «μια ειλικρινή, μαζική και συντονισμένη απάντηση» από την ΕΕ

Όπως υπογραμμίζεται, ο υπουργός βρίσκεται σε «καλή κατάσταση», στο σπίτι του στο Παρίσι. «Ο υπουργός βγήκε θετικός σήμερα (σ.σ. χθες)», αφού εμφάνισε «συμπτώματα», διευκρίνισε το γραφείο του, σημειώνοντας πως ο Ριστέρ είχε παραστεί πολλές ημέρες την περασμένη εβδομάδα στην Εθνοσυνέλευση, όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα.

«Η Ευρώπη βρίσκεται προ των ευθυνών της»

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η κρίση του κορωνοϊού απαιτεί «μια ειλικρινή, μαζική και συντονισμένη απάντηση» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να «αποδείξει τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά της».

«Αυτή η κρίση είναι ένα πολιτικό ραντεβού για την Ευρωπαϊκή Ένωση: η ΕΕ ανταποκρίνεται ή δεν ανταποκρίνεται», τόνισε ο Λεμέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η οποία επικεντρώθηκε στον οικονομικό αντίκτυπο του ιού.

«Η Ευρώπη βρίσκεται προ των ευθυνών της. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει τη χρησιμότητά της και την αποτελεσματικότητά της», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Λεμέρ, η απάντηση των ευρωπαϊκών θεσμών πρέπει να οδηγήσει σε ένα «ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης συντονισμένο και μαζικό» ταυτόχρονα. Το πρόγραμμα αυτό πιθανόν να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ στις 16 Μαρτίου.

Η απάντηση αυτή πρέπει να διέλθει επίσης από μια μεγαλύτερη «ευελιξία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τους επιβεβλημένους στα κράτη-μέλη δημοσιονομικούς κανόνες, για να ληφθεί υπόψη η αύξηση του ελλείμματος που μπορεί να προκύπτει από την κρίση του κορωνοϊού.

«Στοχεύουμε πάντα στην αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών μιας αλλά θα υπάρξει μια χρονική απόκλιση. (…) Βασίζομαι σίγουρα στην ευελιξία και στην κατανόηση των Βρυξελλών», υπογράμμισε ο Λεμέρ.

Ο υπουργός έκρινε απαραίτητο να κινητοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και κυρίως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΒΕΙ) για να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης.

«Η Ευρώπη πρέπει να αντεπεξέλθει στην πρόκληση όσον αφορά την οικονομική αυτή κρίση και να μπορέσει να αποδεσμεύσει πόρους. Πώς θέλετε να εξηγήσετε στους Ευρωπαίους πολίτες ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων» αλλά ότι αυτή η κρίση «δεν είναι το αντικείμενό της;», υπογράμμισε.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.