Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κορωνοϊός: Μπλόκα, περιπολίες, έλεγχοι και στο Facebook για την τήρηση των μέτρων

Μοιραστείτε το

Εντείνονται οι έλεγχοι της αστυνομίας στο εθνικό δίκτυο ενόψει του τριημέρου του Πάσχα, στο πλαίσιο των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Υπό τον φόβο πως αρκετοί θα επιχειρήσουν, με διάφορες δικαιολογίες, να αφήσουν την Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα, στα μεγάλα εθνικά οδικά δίκτυα θα υπάρχουν μπλόκα της αστυνομίας που θα ελέγχουν τα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες ώστε οι αστυνομικοί που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους να μην δέχονται δικαιολογίες και να ερευνούν αν αυτά που γράφουν οι μετακινούμενοι στα χαρτιά τους συμβαδίζουν με τις αποσκευές που φέρουν. Παράλληλα, οι αρχές έχουν ανακοινώσει ήδη τον διπλασιασμό των προστίμων που για άσκοπες μετακινήσεις θα ανέρχεται στα 300 ευρώ. Επίσης οι αστυνομικοί θα προχωρούν σε αφαίρεση πινακίδων και θα υποχρεώνουν σε αναστροφή τους επιβάτες.

Η ΕΛ.ΑΣ έχει φροντίσει να υπάρχει αστυνόμευση και σε κάθε παράδρομο, ενώ μέτρα παίρνει και για περιοχές της Αττικής όπου κόσμος έχει εξοχικές κατοικίες και ίσως επιχειρήσει να «αποδράσει» από το κέντρο, αυτές τις ημέρες. Στην Αττική θα υπάρχουν μπλόκα σε αρκετά σημεία, όπως στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, Βάρης – Κορωπίου, Μαρκόπουλου, Μαραθώνος και λεωφόρο Πεντέλης προς Νέα Μάκρη μεταξύ άλλων.

Εκατοντάδες είναι τα μπλόκα που θα υπάρχουν στις εξόδους από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη κυρίως, αλλά και στην περιφέρεια, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των «απείθαρχων». Ανάλογα θα είναι τα μέτρα και για όσους από την Θεσσαλονίκη επιχειρήσουν να πάνε στην Χαλκιδική.

Στην επιχείρηση μετέχουν εκτός της Τροχαίας και ένστολοι από τοπικά τμήματα, η Άμεση Δράση, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ ακόμη και τα ΜΑΤ, αλλά και αστυνομικοί γραφείου που θα βγουν στους δρόμους, από την στιγμή που δεν έχουν αντικείμενο απασχόλησης αυτές τις ημέρες λόγω του κορωνοϊού. Στο σχέδιο μετέχει και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνώντας στα κοινωνικά δίκτυα σελίδες με κόσμο που τυχόν παρακινήσουν τους πιστούς να αγνοήσει τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και να βρεθεί στους ναούς.

Ακόμη και το Λιμενικό συμμετέχει στους ελέγχους που θα είναι εντατικοί στα λιμάνια της χώρας για όσους επιχειρήσουν να ταξιδέψουν και δεν έχουν μαζί τους το Ε1, κάτι που θα ισχύει και στα αεροδρόμια, αλλά και τα ΚΤΕΛ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Εντατικές περιπολίες σε εκκλησίες

Η αστυνομία μπορεί να έχει μπει σε φάση εντατικών ελέγχων στο οδικό δίκτυο, αλλά το ζήτημα είναι τι θα συμβεί τις ημέρες της κορύφωσης του Θείου Δράματος ειδικά την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο στις εκκλησίες καθώς η ανησυχία πως κάποιοι θα σπάσουν την καραντίνα και θα πάνε σε Λειτουργίες, εντείνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες στον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ προβλέπονται περιπολίες ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός έξω από ναούς οι οποίοι θα λειτουργούν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς μεγάφωνα.

Μετά τα φαινόμενα με τους ανοιχτούς ναούς την περασμένη εβδομάδα, τα μέτρα θα είναι αυστηρότερα, ενώ πρέπει να τονιστεί πως για την Μ. Παρασκευή ο επιτάφιος θα γίνεται εντός των ναών, ενώ δεν θα υπάρχει ούτε χρήση ηχητικής εγκατάστασης για την Θεία Λειτουργία.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Έλεγχοι με drones το Πάσχα

Οι περιπολίες θα είναι πιο εντατικές από σήμερα έως και την Κυριακή το απόγευμα, καθώς η κυβέρνηση έχει επισημάνει σε κάθε τόνο, πως δεν πρέπει να υπάρχουν μετακινήσεις χωρίς σοβαρό λόγο, στο πιο σημαντικό «τεστ» ίσως για τους πολίτες, από την ημέρα που έκανε την εμφάνισή του ο κορωνοϊός στην χώρα.

Φυσικά η κορύφωση της επιχείρησης της αστυνομίας θα λάβει μέρος την Κυριακή του Πάσχα, που θεωρείται και η πιο κρίσιμη μέρα. Drones και ελικόπτερα θα πετούν πάνω από περιοχές, ιδίως στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, όπου θα ελέγχουν αν γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις ατόμων που θα επιχειρήσουν να ψήσουν.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει συνωστισμούς και συγκεντρώσεις κόσμου σε ταράτσες και αυλές για «σούβλισμα», έχοντας τονίσει αρκετές φορές πως πρέπει να μείνουν οι πολίτες στο σπίτι τους και να περάσουν το Πάσχα μόνο με την οικογένειά τους. Αυτό είναι και το δύσκολο κομμάτι της επιχείρησης, καθώς πρακτικά είναι αδύνατον να ελέγξουν την κάθε ταράτσα, αυλή ή πιλοτή στα σπίτια των πολιτών. Θα υπάρχουν ωστόσο εντατικές περιπολίες ώστε να σταματούν τις συγκεντρώσεις αυτές. Αν οι κάτοικοι δεν συμμορφώνονται μάλιστα με τις συστάσεις, θα τους περιμένει αυτόφωρο και πρόστιμο.

Παρακολούθηση γκρουπ στο Facebook

«Αν σε κάθε μπλόκο θα έχει 2-3-4 αστυνομικούς και όλη η υπηρεσία θα είναι σε μπλόκα και δεν θα έχουν ενισχύσεις, πως θα σταματήσουν 20-50-100 άτομα ανά μπλόκο; Και που θα τους πάνε όλους; ΒΓΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟ Δ…..», «Ανάσταση όλοι έξω», «Μεγάλη Πέμπτη στις 7 το απόγευμα βγαίνουμε κατά χιλιάδες όλοι και πάμε εκκλησία».

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά καλέσματα «αντάρτικου» για συγκεντρώσεις στις εκκλησίες, που έχει ανιχνεύσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε τρία μόνο τέτοια Group στο Facebook, τουλάχιστον 20.000 ακόλουθοι, καλούν ή ασπάζονται τέτοιου είδους καλέσματα, με τους αστυνομικούς να βρίσκονται μεν σε επιφυλακή, ωστόσο προς το παρόν δεν βλέπουν κάποια ουσιαστική οργάνωση αλλά μεμονωμένες φωνές αγανάκτησης.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.