Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΚΙΝΑΛ: Μετακλητοί το 37% του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Μοιραστείτε το

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τον ν. 4622/2020 για την πολιτική προστασία, ο οποίος έμεινε ανεφάρμοστος για μήνες, επειδή, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού σε ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής, υπήρχε πολλή γραφειοκρατία στην έκδοση των κανονιστικών πράξεων. Προφανώς πρακάμπτουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ως αρμοδιότητα την απλούστευση της γραφειοκρατίας και την εξαφάνισή της. Αλλά, σήμερα, μάθαμε ακόμη έναν- ουσιαστικότερο- λόγο για την ανυπαρξία πολιτικής στην διαχείριση των καταστροφών. Σύμφωνα, λοιπόν, με κοινή τροπολογία των κ. Θεοδωρικάκου και Χαρδαλιά, η κυβέρνηση ομολογεί ότι η οργανωσιακή αδράνεια της πολιτικής προστασίας οφείλονταν στην έλλειψη 28 μετακλητών!».

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε κοινή ανακοίνωση Τομέων Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο, όπως αναφέρει, «θα στιγματίζει πρακτικές παλαιοκομματισμού και αναξιοκρατίας».

«Τόσους χρειάζεται, εν τέλει, για να “ξεκολλήσουν” τα τεχνικά έργα (10 μετακλητοί θα τοποθετηθούν στη διεύθυνση τεχνικών έργων). Άλλους 4 μετακλητούς χρειάζεται για την “γρήγορη” εκταμίευση των κοινοτικών πόρων, τους οποίους τοποθετεί στην επιτελική δομή ΕΣΠΑ, και 3 στην γενική διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών, για να μην “κολλάνε” τα έργα. Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας δεν έκρυψε ποτέ την πρόθεσή του να διοικήσει την ΓΓΠΠ ως ενός ανδρός αρχή (με την ευλογία του κ. Μητσοτάκη, προφανως), γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την αξιοκρατία και την λογοδοσία, τις οποίες κατοχυρώνει ο υπαλληλικός κώδικας και οι πάγιες διοικητικές διαδικασίες», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.

«Μετά την πρόσληψη των “φίλων και συγγενών”, σχεδόν το μισό προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, θα αποτελείται από μετακλητούς. Σήμερα, σύμφωνα με το επίσημο οργανόγραμμα της Γ.Γ.Π.Π. υπηρετούν σε αυτή 47 άτομα. Ο αριθμός τους θα ανέβει στους 75 εκ των οποίων το 37% θα είναι οι ως άνω μετακλητοί, των οποίων η θητεία θα λήξει στις 31/12/2023. Εκτός αν αποφασίσει ο αρμόδιος υπουργός ότι δεν του αρέσουν και τους απολύσει νωρίτερα, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η τροπολογία», προστίθεται.

Σύμφωνα με τα αρμόδια τμήματα του κόμματος, «η κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη περιφρονεί προκλητικά την αξιοκρατία και την ισότητα των ευκαιριών, βυσσοδομώντας κατά αρχών και πρακτικών που με πολύ μεγάλο κόπο θεσπίσαμε στην Ελλάδα (βλ. ΑΣΕΠ, σύστημα επιλογής στελεχών, ενιαίο μισθολόγιο). Προάγει το ρουσφέτι, το νεποτισμό και την ιδιωτικοποίηση του σκληρού πυρήνα του κράτους».

Σε αυτό το πλαίσιο, «το Κίνημα Αλλαγής θα αποκαλύπτει και θα στιγματίζει πρακτικές παλαιοκομματισμού και αναξιοκρατίας, εκτιμώντας ότι η δημόσια διοίκηση, το Κράτος Δικαίου και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπερασπιστούν το Σύνταγμα και τους Νόμους για ένα φωτεινότερο μέλλον αξιότητας και προκοπής που μας αξίζει», όπως αναφέρει, καταληκτικά, η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως σε παρέμβασή του στη Βουλή για το ίδιο θέμα,  ο βουλευτής A΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη τροπολογία» η οποία «ανατρέπει το σύνολο των διοικητικών κανόνων για τις προσλήψεις προσωπικού που εντάσσεται στην υπαλληλική ιεραρχία».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.