Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΘΕΑ: Πόρισμα που γεννά εντάσεις αλλά και αμφιβολίες

Μοιραστείτε το

Με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του πρώην υπουργού Ανδρέα Ξανθού, ξεκίνησε η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, με κυρώσεις ΠΝΠ, που αφορούν τα υπουργεία Οικονομικών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, Υγείας και Περιβάλλοντος με επείγουσες ρυθμίσεις.

Η κατάθεση στην αρχή της συνεδρίασης από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, πολυσέλιδου πορίσματος για το ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμα Θησέας στις φυλακές Διαβατών στο οποίο γίνεται λόγος για ύπαρξη «παρακυκλώματος» και η καταγγελία για οικονομικές ατασθαλίες και αδιαφανείς διαδικασίες στάθηκε η αφορμή της αντιπαράθεσης. Στο ίδιο πόρισμα γίνεται αναφορά για εμπόρους ναρκωτικών που εμφανίζονται ως χρήστες και έτσι εντάσσονται στο πρόγραμμα αποφυλάκισης.

Ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «καταιγιστικές εξελίξεις που έρχονται» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η προηγούμενη διοίκηση όρισε πριν ενάμιση χρόνο μια Ομάδα Εργασίας στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι για να διεξάγει έρευνα, υποστηρίζοντας ότι ενώ από τον Ιούνιο του 2019 πήρε στα χέρια της το πόρισμα με τις καταγγελίες για τη λειτουργία ενός “παρακυκλώματος”, δεν το έστειλε στον εισαγγελέα.
«Ενώ καταγγέλλονται στο πόρισμα οικονομικές ατασθαλίες, αδιαφανείς διαδικασίες, παράνομες αποφυλακίσεις ναρκεμπόρων δεν έκανε τίποτα», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας ζητώντας να κληθεί στη συνεδρίαση για να δώσει εξηγήσεις η προηγούμενη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ.

Στο πόρισμα γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για: οριακή νομιμότητα χρήσης ναρκωτικών ουσιών, διοικητικές υπερβάσεις και ατασθαλίες στη λειτουργία του προγράμματος, πιθανή λειτουργία παρακυκλώματος με εμπλοκή σωφρονιστικών υπαλλήλων και δικηγόρων, παράνομα ευεργετήματα σε ναρκέμπορους, αδιαφανείς διαδικασίες, απώλεια υπολογιστών και δίσκων, παθητική αποδοχή καταστάσεων από το προσωπικό και έλλειψη παραστατικών.
«Η κατάχρηση εξουσίας, το κλίμα ανασφάλειας, η αδιαφάνεια και τα υποσυστήματα που λειτουργούσαν ήταν απολύτως εμφανή και εύκολα εντοπίσιμα, και είναι το κρίσιμο στοιχείο της συνολικής απαξίωσης των θεσμών. Η χαλαρότητα στο ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης για το πρόγραμμα Θησέας αντικατοπτρίζει  και τη διοικητική ανεπάρκεια», τόνισε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε: «Εμείς στηρίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και τον ενισχύουμε. Οι καταγγελίες αυτές απαξιώνουν τον Οργανισμό».  

Τα όσα ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος καταλόγισε σκοπιμότητες για να δικαιολογηθεί η κατάργηση, με ΠΝΠ, του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. «Η ΠΝΠ που φέρατε στο νομοσχέδιο βγήκε αρχές Σεπτεμβρίου και επανειλημμένα ζητήσαμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αιτιολογήσει αυτή τη πράξη για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.  Καμία αιχμή περί ατασθαλιών δεν υπήρξε και καμία απάντηση από τον υπουργό Υγείας. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι είναι μια αυθαίρετη πραξικοπηματική ενέργεια επειδή αντέδρασε όλος ο κόσμος του ΚΕΘΕΑ», τόνισε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε: 
«Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε να λέει περί καταιγιστικών εξελίξεων λες και είναι το σκάνδαλο του αιώνα ενάμιση μήνα μετά. Το πόρισμα διατάχθηκε από την τότε διοίκηση που ζήτησε να γίνει εσωτερικός έλεγχος από υπηρεσιακό προσωπικό και αφορά μία από τις 110 δομές ΚΕΘΕΑ». 
Καταλήγοντας, ο κ. Ξανθός συμπλήρωσε: «Αν υπήρχαν παρατυπίες προφανώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Το θέμα αυτό δεν εισήχθη προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο άρα η διοίκηση δεν έχει ευθύνη για την καθυστέρηση».

Βέβαια, στον αντίποδα των θέσεων αυτών, υποστηρίζεται ότι από το 2018 υπήρξαν καταγγελίες στο ΚΕΘΕΑ ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά στην ολιγομελή κοινότητά του στις φυλακές των Διαβατών κι ότι είχαν δοθεί ψευδή πιστοποιητικά εξάρτησης σε κρατουμένους. Έπειτα από αυτές τις καταγγελίες αυτές, αμέσως συγκροτήθηκε εσωτερική επιτροπή ελέγχου η οποία κατέληξε στο πόρισμα που δημοσιεύουμε σήμερα.

Το πόρισμα λοιπόν που βρίσκεται από χθες στα χέρια του υπουργού, εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο και παραδόθηκε στον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, ωστόσο μεσολάβησαν το καλοκαίρι και οι εκλογές και έτσι δεν υπήρξε χρόνος για να διαβιβαστεί και να εξεταστεί από το Δ.Σ.

Το πόρισμα ωστόσο δεν αναφέρεται σε ολόκληρο το ΚΕΘΕΑ αλλά σε κάτι που πράγματι συνέβη σε μία εκ των περίπου 110 μονάδων του, η οποία και εντοπίστηκε και αντιμετωπίστηκε από τον εσωτερικό έλεγχο του φορέα. 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.