Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κατρούγκαλος: Τα Μνημόνια απορρύθμισαν την αγορά Εργασίας

Μοιραστείτε το

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.                                                                                                                                                                                     

«Όχι» στην «ευέλικτη» εργασία χωρίς κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την τοποθέτησή του, στην Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ε.Ε.(EPSCO), στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο του διαλόγου για τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή των ειδικών συστάσεων ανά χώρα, κυρίως ως προς τον κατακερματισμό της αγοράς εργασίας, ο υπουργός τόνισε ότι, «οι πρακτικές ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων, όταν δεν συνδέονται με την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός  αναφέρθηκε «στην απορρύθμιση που προωθήθηκε στην Ελλάδα με τα προηγούμενα Μνημόνια εν μέσω λιτότητας. Ανέφερε ως παράδειγμα παρόμοιων πρακτικών  τη μείωση από το πρώτο μνημόνιο των κατώτατων μισθών για τους νέους κατά 32% έναντι μείωσης 22% του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ, η οποία οδήγησε στην εκτόξευση της ανεργίας των νέων».

Το ότι στους παράγοντες που επιτείνουν την ανισότητα  καθοριστική είναι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας καταλήγει και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ «Αιτίες και συνέπειες της ανισότητας».  Για τους λόγους αυτούς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πράγμα που θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Τέλος, στη συζήτηση που αφορούσε στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού και στην Ατζέντα για Δεξιότητες για την Ευρώπη, ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε κυρίως στο μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, των κοινωνικών εταίρων, της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και άλλων εμπλεκομένων φορέων.

Στόχος του μηχανισμού είναι η βέλτιστη αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης ειδικοτήτων και ο σχεδιασμός των νέων προγραμμάτων απασχόλησης και επαγγελματικής, στη βάση των εκροών του μηχανισμού. 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.