Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κατέσχεσαν πίνακα του Πικάσο αξίας 25 εκατ. ευρώ

Μοιραστείτε το

Ο πίνακας ανήκει σε διάσημο Ισπανό τραπεζίτη

Το «Κεφάλι νεαρής γυναίκας», ένας πίνακας του Πικάσο, με αξία που υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ και η εξαγωγή του οποίου έχει απαγορευτεί από τις ισπανικές αρχές, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε σε σκάφος στην Κορσική.

Το εν λόγω έργο τέχνης κατασχέθηκε από τελωνειακούς, πριν εξαχθεί στην Ελβετία.

Ο καπετάνιος του σκάφους παρουσίασε μόνο ένα έγγραφο αξιολόγησης του έργου καθώς και μία περίληψη δικαστικής απόφασης γραμμένη στην ισπανική γλώσσα τον Μάιο του 2015 που προερχόταν από την ισπανική Audencia Nacional, η οποία επιβεβαίωνε ότι επρόκειτο για ισπανικό εθνικό θησαυρό που δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να βγει από την Ισπανία.

Ο πίνακας ανήκει στον Χάιμε Μποτίν, διάσημο Ισπανό τραπεζίτη, η οικογένεια του οποίου είχε συμμετάσχει στην ίδρυση της τράπεζας Santander το 1857, που έγινε ο πρώτος τραπεζικός όμιλος της χώρας.

Ο 79χρονος άνδρας, που διετέλεσε πρόεδρος του ομίλου από το 1999 έως το 2004, δεν βρισκόταν πάνω στο σκάφος.

Το αίτημα εξαγωγής που καταγράφηκε στο τελωνείο της Μπαστιά (στην Κορσική) δεν έγινε στο όνομά του. Ένα πρώτο αίτημα είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2012 στην Ισπανία προκειμένου ο πίνακας να εγκαταλείψει οριστικά το ισπανικό έδαφος με προορισμό το Λονδίνο.

Το υπουργείο Πολιτισμού εξέφρασε την αντίθεσή του και το 2015 η Audencia Nacional, μία από τις ανώτατες δικαστικές αρχές στην Ισπανία, έκρινε επίσης ότι το έργο είναι μη εξαγώγιμο λόγω του ότι ανήκει «στα αγαθά πολιτιστικού ενδιαφέροντος», που δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπουν το ισπανικό έδαφος.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.