Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

«Καμπανάκι» ειδικών για τη χαλάρωση – Μαραθώνιος η αποκλιμάκωση

Μοιραστείτε το

Ανησυχία για για τα κορωνο-πάρτι και τις πορείες εκφράζουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας πως η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ακόμη πολύ μεγάλη.

Μιλώντας στο Οpen ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε πως «ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας».

Σχολιάζοντας τις συγκεντρώσεις και τις εικόνες συνωστισμού σημείωσε ότι «δεν είναι εποχή να γίνονται τόσο ογκώδεις διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. «Τέλη Μαρίου αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid τεστ)» ανέφερε σχολιάζοντας πότε αναμένεται να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία, ενώ χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα» το άνοιγμα του τουρισμού.

«Αργή και σταδιακή μείωση στις νοσηλείες»

Την εκτίμηση ότι στο τέλος της εβδομάδας που έρχεται θα δούμε μείωση σε νοσηλευόμενους με κορωνοιό, εξέφρασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη επεσήμανε πως αποτελεί λογικό σενάριο το να διασωληνωθούν, μέσα στις επόμενες μέρες ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και με βάση αυτό συνόψισε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεση μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

«Η μείωση θα είναι σταδιακή και αργά… μετά από 10 μέρες», είπε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ξεπεράσουμε και πάλι τον αριθμό των 600 διασωληνωμένων η κ. Παγώνη, δήλωσε πως αυτό δεν είναι ούτε πιθανό αλλά ούτε κι απίθανο να συμβεί και εξαρτάται από το πόσοι από τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες θα χρειαστούν εν τέλει διασωλήνωση. 

Μεταξύ άλλων τόνισε το ότι, καθώς ο ιατρικός κόσμος επί έναν χρόνο καλείται να «παλέψει» με έναν άγνωστο ιό που μάλιστα μεταλλάσσεται συνεχώς, είναι  λογικό να γίνονται λάθη επί των κρίσεων.

«Λάθη θα γίνονται, είτε από την επιτροπή είτε από οπουδήποτε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού από κόσμο που αψήφισε τους περιορισμούς και συγκεντρώθηκε σε πλατείες και κεντρικά σημεία χθες 14/3, για να γιορτάσει το τέλος του τριωδίου, παρά το lockdown, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών τόνισε πως αυτά ήταν αναμενόμενα δεδομένου ότι ο κόσμος μετά από έναν χρόνο περιορισμών θέλει να ξεσκάσει ειδικά εφόσον “παρασύρεται” από μεγάφωνα και μουσικές που ακούγονται από διάφορα σημεία των πόλεων.

«Πρέπει να έχουμε την κοινή λογική»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού και την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας.

«Για το πέταγμα του χαρταετού, αν οι άνθρωποι πάνε στο δήμο τους, και διατηρούν λελογισμένες αποστάσεις, με μάσκα, νομίζω δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να σταματήσουν τα πάντα. Απλώς πρέπει να έχουμε την κοινή λογική. Δεν χρειάζεται να είμαστε φωστήρες για να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε πάρτι», είπε ο κ. Γαργαλιάνος.

Μιλώντας στο Mega, για το γιατί δεν έχουμε δει μείωση των κρουσμάτων, ο ίδιος σημείωσε ότι «Ξέρουμε καλά πως οι μεταλλάξεις έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Το θέμα δεν είναι να παίρνεις μέτρα, το θέμα είναι να τα τηρείς. Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Βλέπουμε ότι προχωρούν τα εμβόλια και αν έχουμε διαθεσιμότητα μπορεί η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το καλοκαίρι να είναι καλή. Αν τα μέτρα είχαν τηρηθεί σωστά, δε θα βλέπαμε τόσο υψηλά κρούσματα».

«Αυτοί που μένουν με την οικογένειά τους, τηρούν τα μέτρα. Όταν ένα άτομο με μάσκα έρθει σε επαφή με κάποιο που δεν φοράει, ξέρουμε ότι μπορεί να κολλήσουν. Όταν έρθεις σε επαφή με τρεις οικογένειες, μπορεί να κολλήσουν. Ο ιός είναι παντού και μεταλλαγμένος. Η μετάλλαξη αύξησε τη μεταδοτικότητα. Είδαμε κραταιές χώρες να είναι στο έλεος της πανδημίας», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Ανησυχία για τα κορωνο-πάρτι και τις πορείες

Σχολιάζοντας το κατά πόσο επηρεάζουν την κατάσταση με τα κρούσματα τα πάρτι αλλά και οι πορείες που γίνονται πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό, ο κ. Γαργαλιάνος τόνισε: «Φυσικά αυτά θα πυροδοτήσουν νέα κρούσματα. Είναι δεδομένο αυτό. Αυτοί που έκαναν τα πάρτι να πάρουν να μάθουν τι γίνεται στα νοσοκομεία. Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο ανώτερο δυνατό σημείο. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Προσπαθεί το σύστημα υγείας να αντέξει, να περιθάλψει τους ανθρώπους. Να περάσουμε στην επιπέδωση του κύματος, χωρίς να χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Ό,τι και να κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, πρέπει να σταθούμε όρθιοι».

Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα

«Κάποια στιγμή θα χαλαρώσουν τα μέτρα. Ακριβή ημερομηνία δεν έχουμε. Με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους που έχουμε, πιστεύω ότι τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Τέλος του Μάρτη θα έχουμε επιπέδωση των κρουσμάτων, και ελπίζουμε τα νοσοκομεία να αντέξουν», ανέφερε σχετικά με το πότε μπορούμε να αναμένουμε χαλάρωση των μέτρων.

Απαντώντας στο γιατί πάρθηκε η απόφαση για καθολικό κλείσιμο των σχολείων ο κ. Γαργαλιάνος είπε «Επειδή είδαμε ότι και στα παιδιά και στις μικρότερες ηλικίες, η μεταδοτικότητα του ιού έχει αυξηθεί. Το διαφορετικό του τωρινού κύματος είναι ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Προσπαθούμε να περιχαρακώσουμε τον ιό. Να αντέξει το σύστημα υγείας μέχρι το τέλος του μήνα για να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε. Η προσπάθεια είναι κοινή».

Τέλος, σχετικά με το αν υπάρχουν σκέψεις για καθολικό lockdown μέσα στον Απρίλιο, ώστε να πάμε με μεγαλύτερη σιγουριά στο Πάσχα, ο κ. Γαργαλιάνος είπε ότι «Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι η συνεχής πληροφόρηση για τον κορωνοϊό, δεν είναι σωστή κατά τη γνώμη μου. Έτσι κουράζεται ο κόσμος, όχι μόνο από τα μέτρα αλλά και από την υπερενημέρωση. Εμφανίζονται στα κανάλια γνωστοί άγνωστοι, ειδικοί, μη ειδικοί, και λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι έπρεπε να είναι λιγότερες οι εμφανίσεις και απαντήσεις στα σημεία που θέτει ο πολίτης, όσο μπορούμε να απαντήσουμε με ακρίβεια. Έχουμε τρελάνει τον κόσμο».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.