Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΗΠΑ: Η FDA εγκρίνει τη χρήση κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων της AstraZeneca

Μοιραστείτε το

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε τη χρήση του κοκτέιλ αντισωμάτων AstraZeneca (AZN.L) για την πρόληψη λοιμώξεων από την COVID-19 σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή ιστορικό σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Το κοκτέιλ αντισωμάτων, Evusheld, είναι εγκεκριμένο μόνο για ενήλικες και εφήβους που δεν έχουν μολυνθεί επί του παρόντος με τον νέο κορονοϊό και δεν έχουν εκτεθεί πρόσφατα σε μολυσμένο άτομο, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.

Η έγκριση για τη θεραπεία, που αποτελείται από δύο μονοκλωνικά αντισώματα tixagevimab και cilgavimab, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την AstraZeneca, της οποίας το ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο COVID-19 δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις Αρχές των ΗΠΑ.

Η AstraZeneca τον περασμένο μήνα είχε συμφωνήσει να προμηθεύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ με 700.000 δόσεις Evusheld, οι οποίες είχαν δείξει νωρίτερα ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων COVID-19 κατά 77% σε μια δοκιμή σε τελευταίο στάδιο.

Ενώ τα εμβόλια βασίζονται σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα για την ανάπτυξη στοχευμένων αντισωμάτων και κυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, το Evusheld περιέχει εργαστηριακά αντισώματα σχεδιασμένα να παραμένουν στο σώμα για μήνες για να περιορίσουν τον ιό σε περίπτωση μόλυνσης. Η θεραπεία της AstraZeneca, χορηγούμενη σε δύο διαδοχικές ενέσεις, έχει σχεδιαστεί για να διαρκεί αρκετούς μήνες έως έναν χρόνο.

Αν και τα εμβόλια παρέχουν επί του παρόντος την καλύτερη άμυνα κατά της COVID-19, ορισμένα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό ή όσοι έχουν ιστορικό σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών σε ένα εμβόλιο χρειάζονται μια εναλλακτική επιλογή πρόληψης, δήλωσε η Patrizia Cavazzoni, διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA.

Ωστόσο, ο FDA πρόσθεσε ότι η πρόληψη πριν από την έκθεση με το Evusheld δεν υποκαθιστά τον εμβολιασμό σε άτομα για τα οποία συνιστάται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού. Τα μονοκλωνικά αντισώματα στοχεύουν να εμποδίσουν την επιδείνωση της COVID-19 κατά τη διάρκεια πρώιμων, ηπιότερων σταδίων. Φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Eli Lilly (LLY.N) , η Regeneron (REGN.O) και η GlaxoSmithKline (GSK.L) με τον συνεργάτη Vir (VIR.O) προχωρούν σε παρόμοιες θεραπείες.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.