Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΗΠΑ: Αποσύρθηκαν πάνω από 400 βιβλία από σχολεία του Τέξας

Μοιραστείτε το

Μια σχολική περιφέρεια στο Σαν Αντόνιο του Τέξας απέσυρε περισσότερα από 400 βιβλία από τις βιβλιοθήκες των σχολείων προκειμένου να εξετάσει αν είναι κατάλληλα για παιδιά, έπειτα από τη σχετική καταγγελία συντηρητικού βουλευτή της πολιτείας.

Η Βορειοανατολική Ανεξάρτητη Σχολική Περιφέρεια, μία από τις μεγαλύτερες του Τέξας στις ΗΠΑ, είναι η πρώτη που ανακοίνωσε ότι εξετάζει 414 βιβλία μετά τις καταγγελίες του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Ματ Κράους ότι περιέχουν αναφορές στη σεξουαλικότητα ή τη φυλή ή απλώς «κάνουν τους μαθητές να νιώθουν άβολα».

«Το θέμα για εμάς δεν είναι η πολιτική ή η λογοκρισία, αλλά η διασφάλιση ότι οι γονείς θα επιλέγουν τι είναι κατάλληλο για τα ανήλικα παιδιά τους», δήλωσε η Όμπρι Τσάνσελορ εκπρόσωπος της σχολικής περιφέρειας. «Για προληπτικούς λόγους η περιφέρεια ζήτησε από το προσωπικό της να εξετάσει τα βιβλία που βρίσκονται στον κατάλογο του Κράους προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν έχουν προσβλητικό ή άσεμνο περιεχόμενο», πρόσθεσε.

Τον Οκτώβριο Κράους εξέδωσε έναν κατάλογο που περιλαμβάνει περίπου 850 βιβλία τα οποία αναφέρονται σε θέματα φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή φυλής -τα περισσότερα από τα οποία έχουν γυναίκες συγγραφείς, άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ή έγχρωμους– και ζήτησε από τις σχολικές περιφέρειες να εξετάσουν αν τα διαθέτουν στις βιβλιοθήκες των σχολείων τους. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η επιτροπή Γενικών Ερευνών του κοινοβουλίου του Τέξας, της οποίας είναι πρόεδρος, θα ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

Η Τσάνσελορ εξήγησε ότι ηλεκτρονικά εργαλεία θα επιτρέπουν στους γονείς να παρακολουθούν ποια βιβλία διαβάζουν τα παιδιά τους στις σχολικές βιβλιοθήκες και πρόσθεσε πως για κάποια ίσως να απαιτείται η έγκριση των γονέων. Υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου, όπως η Ντέμπορα Κάλντγουελ- Στόουν, διευθύντρια της υπηρεσίας πνευματικής ελευθερίας της Ένωσης Αμερικανικών Βιβλιοθηκών, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή.

Η Κάλντγουελ- Στόουν σχολίασε ότι εδώ και καιρό γίνονται προσπάθειες να απαγορευθούν κάποια βιβλία από τις σχολικές βιβλιοθήκες, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δει τόσους ανθρώπους να καταβάλλουν ταυτόχρονα προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Η ίδια επεσήμανε ότι συντηρητικές ομάδες αναρτούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωση καταλόγους από τα βιβλία που θέλουν να απαγορευθούν. Στη συνέχεια γονείς σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ μεταφέρουν αυτά τα παράπονα στους υπεύθυνους των σχολείων, προκαλώντας την έναρξη ερευνών. «Βάζουν στο στόχαστρο βιβλία που δίνουν φωνή σε ανθρώπους τους οποίους η κοινωνία μας παραδοσιακά περιθωριοποιεί, ενθαρρύνουν τη λογοκρισία αυτών των βιβλίων από τις σχολικές επιτροπές και τις βιβλιοθήκες», κατήγγειλε η Κάλντγουελ- Στόουν.

Η οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας του λόγου PEN America επεσήμανε ότι το Τέξας είναι το επίκεντρο της πίεσης που ασκούν οι Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί σε όλη τη χώρα για να δαιμονοποιήσουν βιβλία που αναφέρονται στη σεξουαλική ταυτότητα και τη φυλή. Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ είχε ζητήσει τον Νοέμβριο από τις εκπαιδευτικές ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας να ερευνήσουν την ύπαρξη πορνογραφικών, όπως τα χαρακτήρισε, βιβλίων στις σχολικές βιβλιοθήκες.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.