Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η «Μαύρη» τρύπα του ΕΟΠΥΥ απειλεί με νέες μειώσεις τις συντάξεις

Μοιραστείτε το

Τα λεφτά των Ασφαλιστικών Ταμείων πήγαν στην πληρωμή των συντάξεων και άφησαν πίσω τους μία «μαύρη τρύπα» ύψους 700 εκατ. ευρώ.  Αυτός είναι ένας από τους σοβαρότερους λόγους που αναγκάστηκαν τα αρμόδια υπουργεία να αποφασίσουν την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας  σε κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά 2%.

Την δύσκολη περίοδο που εξελισσόταν η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι ξένοι είχαν κλείσει όλες τις στρόφιγγες  της ευρωπαϊκής ρευστότητας και είχαν αφήσει την ελληνική Οικονομία να υποφέρει, με σκοπό να εξωθήσουν την κυβέρνηση να συμφωνήσει στους όρους τους. Τότε που τα λεφτά στα Δημόσια ταμεία εξαντλούνταν, χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή των συντάξεων και άλλων αναγκών και χρήματα από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας(ΕΟΠΠΥ).

Η χρήση αυτών των κονδυλίων, από τα ασφαλιστικά ταμεία που αρχικά προορίζονταν για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης, έχει δημιουργήσει μία «μαύρη τρύπα» ύψους  περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Για την κάλυψη αυτού και άλλων κενών αποφασίστηκε η αύξηση στις εισφορές για την περίθαλψη στις κύριες και σε στις επικουρικές συντάξεις. Μία αύξηση 2% που έφερε νέους πονοκεφάλους στους συνταξιούχους που για ακόμα μία φορά βλέπουν τις συντάξεις τους να κόβονται, την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι φόροι και η ακρίβεια στην αγορά. Συγκεκριμένα οι μειώσεις αυτές, που αρχίζουν αναδρομικά από την πρώτη Ιουλίου, θα κρατούνται κάθε μήνα από τις συντάξεις και οι εισφορές των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, θα προστεθούν στις ήδη μειωμένες συντάξεις του τριμήνου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.  Παραδείγματος χάριν:

 -Συνταξιούχος με 800 ευρώ θα χάσει 16 ευρώ τον Σεπτέμβριο

και αλλά 32 ευρώ το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου

-Συνταξιούχος με 1.200 ευρώ θα χάσει 25 ευρώ τον Σεπτέμβριο

και άλλα 50 ευρώ το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου

Το «χτύπημα» για τα Ταμεία είναι μεγάλο και μάλιστα, ο  διοικητής του ΟΓΑ, Αθανάσιος Μπακαλέξης, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις απέδωσε την καθυστέρηση των πληρωμών των οικογενειακών επιδομάτων του Οργανισμού, στην κάλυψη άλλων αναγκών που είχαν προτεραιότητα.

Στις σχετικές εγκυκλίους που εξέδωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, αναφέρεται πως  η αύξηση των εισφορών περίθαλψης είναι 2%,  (από 4% σε 6%) στις κύριες συντάξεις και για πρώτη φορά θα υπάρχει επιβολή 6% σε όλες τις επικουρικές.

 Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως, όσοι παίρνουν δύο επικουρικές θα πληρώσουν εισφορά και στις δύο.

Στα χέρια των δανειστών βρίσκεται η τελική ελληνική πρόταση για τις πρόωρες συντάξεις, όπου προβλέπεται:

1) Η  αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 5 χρόνια από 01-07-2015

2) Πρόσθετη αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης (2016 – 2021)

Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο για την επόμενη χρονιά, η αύξηση στα όρια ηλικίας, ξεκινά από τους 7 μήνες φτάνει τους 12 κλιμακωτά

    7 μήνες το 2016

    8 μήνες το 2017

    9 μήνες το 2018

    10 μήνες το 2019

    11 μήνες το 2020

    12 μήνες το 2021

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.