Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η Εισαγγελία στριμώχνει το καρτέλ των κατασκευαστών στον τοίχο

Μοιραστείτε το

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΌΛΟ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1994-2012. ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ Ο ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ  

Στη φάκα των εισαγγελέων έχει πιαστεί το καρτέλ των εργολάβων μετά τις ντουλάπες με τα αρχεία που κατασχέθηκαν από εισβολή στα γραφεία μεγαλοεπιχειρηματία και μεγαλοκατασκευαστή το Φεβρουάριο του 2013. Η παράλληλη έρευνα της εισαγγελίας με την επιτροπή ανταγωνισμού τινάζει την μπάνκα στον άερα αφού πλέον «ως μάρτυρας του στέμματος» εμφανίζεται ο ίδιος ο μεγαλοκατασκευαστής που πιάστηκε στη φάκα.

Ως βαρύ φορτίο δε έχει να κουβαλήσει τα στοιχεία με ημερολόγια που κατασχέθηκαν στο γραφείο του οι σημειώσεις στα οποία αποκαλύπτουν   με λεπτομερή τρόπο τη δράση των καρτέλ στην χώρα μας αλλά και οι στενές σχέσεις κατασκευαστών και επιχειρηματιών με το πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης. Οι σημειώσεις καλύπτουν μια πολύ μεγάλη χρονική περίοδο. Από το 1994 μέχρι και το 2012. Τα δε μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατόρθωσαν μέσω των συγκεκριμένων ντοκουμέντων να τρέξουν ταχύτερα την έρευνα και να «αναγκάσουν» την εταιρία να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιείκιας. Κοινώς, να συνεργαστεί με τις Αρχές και να δώσει στοιχεία για τους διαγωνισμούς μεγάλων δημοσίων έργων.

Η ΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Η υπόθεση αφορά περίπου 60 μεγάλες εταιρίες που πρωταγωνίστησαν στο «χτίσιμο» της χώρας δηλαδή δημόσια έργα, οδικούς άξονες,  μετρο κλπ, και οι οποίες ειχαν καταφέρει να ελέγχουν τιμές, προσφορές κοινώς εναρμονισμένες πρακτικές, μοιράζοντας τα έργα. Χαρακτηριστικά υπάρχουν αναφορές για διαγωνισμούς δημοσίων έργων όπως π.χ    του ΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, του Μετρό Αθηνών, του ΠΑΘΕ, των Παραχωρήσεων, των έργων υποδομών στον Αχελώο κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά θεωρείται ότιο απαντούν σε ερωτήματα του τύπου «πώς γινόταν το μοίρασμα των έργων», «πως δίδονταν οι εκπτώσεις» και τελικά «η  επιλογή του μειοδότη». Στο κόπλο υπήρχε και η μέθοδος μια εταιρεία που ανήκε σε άλλη κοινοπραξία να συμφωνούσε με την κοινοπραξία που κέρδισε το διαγωνισμό να πάρει κάποιο άλλο έργο από αυτήν, προκειμένου να μην κάνει προσφυγές και καθυστερήσει την ανάθεση.

Τα στοιχεία αυτά από την επιτροπή ανταγωνισμού οδηγούν στην αμνήστευση (από πρόστιμα) τριών τεχνικών εταιριών (μεταξύ αυτών και του μεγαλοκατασκευστή)  ενώ ηδη ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και ο προιστάμενός της Ηλίοας Ζαγοραίος την ανέθεσε στην εισαγγελέα Βαρβάρα Γνεσούλη.  

ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ

Το πρόβλημα είναι για τις αρχές πως η ύπαρξη καρτέλ (οριζόντιες συμπράξεις) αντιμετωπ’ίζεται δικαστικά ως πλημμέλημα με επαπειλούμενη ποινή έως 2 χρόνια φυλάκιση. Όμως η διόδος κολασμού της υπόθεσης περνά μέσα από άλλα αδικήματα κυρίως δε αυτά που στρέφονται κατά του Δημοσίου. Αν προκύψουν στοιχεία για κάτι τέτοιο  -πράγματα όχι έυκολο- τότε οι υποπτοι μπορεί να αντιμετωπίσουν κακούργημα. Υπο έρευνα και σύντομα αναμένεται να κληθούν είναι πάντως 46 εταιρίες και δύο εργοληπτικοί σύνδεσμοι.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.