Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η διαφθορά κυβερνάει την Ελλάδα

Μοιραστείτε το

Παρότι ο κλάδος της εμπορίας οχημάτων και οι υποκλάδοι της οικονομίας που σχετίζονται με αυτόν, όπως συνεργεία αυτοκινήτων, βουλκανιζατέρ, ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων, αξεσουάρ οχημάτων, κ.λπ., έχουν σχετικά μικρότερη συμβολή στην διαμόρφωση του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) συγκριτικά με τομείς σαν τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την ενέργεια, των κατασκευών, κ.λπ., εντούτοις ο κλάδος του αυτοκινήτου αποτελεί ένα από τα βασικά βαρόμετρα προσδιορισμού των βραχυπρόθεσμων τάσεων και προοπτικών της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Αν και από τις αρχές του 2013, ο κλάδος της εμπορίας αυτοκινήτων άρχισε να εμφανίζει μικρά σημάδια ανάκαμψης, ήλθαν οι “έλεγχοι κεφαλαίων” (capital controls) της 30ης Ιουνίου 2015 φέρνοντας τα πάνω κάτω στον κλάδο. Η πτωτική πορεία στις πωλήσεις οχημάτων σίγουρα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Τα capital controls εκπέμπουν δυσοίωνα μηνύματα, για την πορεία όχι μόνο του κυκλώματος των οχημάτων, αλλά και για το σύνολο των νευραλγικών κλάδων της εθνικής μας οικονομίας.   
Οι βαρουφάκιδες, οι λαφαζάνιδες και οι λαπαβίτσες και όλο το μπλοκ του Grexit ή μάλλον της δραχμής, φέρουν μειοδοτικές ευθύνες για την επιβολή των capital controls και για τα δραματικά γεγονότα που πρόκειται να ζήσουμε από εδώ και πέρα. Ουδείς δύναται να προβλέψει τη χρονική διάρκεια των capital controls στη χώρα μας, το μέγεθος των αρνητικών τους επιδράσεων στα μακροοικονομικά μεγέθη της εθνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις τους στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Αυτό το οποίο όμως με ακρίβεια κάποιος μπορεί να προβλέψει, είναι ότι όσο τα capital controls θα διαρκούν, τόσο περισσότερο θα διευρύνεται το χάσμα της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και θα συνεχίζεται η συγκλονιστική επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Πολύ πιθανόν είναι στο τέλος του 2015, ο λόγος χρέος κεντρικής κυβέρνησης προς ΑΕΠ να υπερβαίνει το 200% και το ποσοστό ανεργίας να ξεπεράσει το 30%. Στο υφιστάμενο ΜΠΔΣ (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής) 2014-2018, προβλέπεται για το 2015 και το 2016 ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας 2,9% και 3,7% αντίστοιχα. Με μαθηματική βεβαιότητα ο αναπτυξιακός ρυθμός της χώρας το 2015 και το 2016 θα είναι αρνητικός, που αθροιστικά πιθανώς να υπερβεί το -7%. Μια σειρά οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και δημογραφικών παραγόντων, εκπέμπουν πολύ ανησυχητικά σινιάλα για το μέλλον του τόπου.
Ο φόβος και ο τρόμος άρχισε να διαχέεται σε όλα τα κανάλια της ελληνικής κοινωνίας. Οι πολίτες φοβούνται για τη ασφάλεια και το νοικοκυριό τους. Η μεσαία αστική τάξη και οι νοικοκυραίοι πολίτες, έχουν απολέσει πλέον την εμπιστοσύνη τους στο υφιστάμενο κομματικό-πολιτικό σύστημα εξουσίας. Ποιος λογικός και υγιώς σκεπτόμενος πολίτης εμπιστεύεται πολιτικούς της κατηγορίας των Βαρουφάκη και Λαφαζάνη; Πώς να εμπιστευθείς ένα πολιτικοοικονομικό μοντέλο εξουσίας, που οι πυλώνες του κτίστηκαν με τα υλικά της διαφθοράς, της διαπλοκής και της μίζας; Πώς να πιστέψεις τα λεγόμενα πολιτικών, που πήγαιναν στο Κούγκι και ορκίζονταν ότι ούτε πεθαμένοι δεν θα ψήφιζαν τα μνημόνια και τελικά όχι μόνο τα ψήφισαν, αλλά προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα μνημόνια θα σώσουν την Ελλάδα; Η χώρα ολοένα και περισσότερο βουλιάζει στον βόρβορο της διαφθοράς και το πολιτικό προσωπικό εξουσίας ελέγχεται πλήρως από σκοτεινά κυκλώματα του ξένου παράγοντα. Η διαφθορά κυβερνάει την Ελλάδα. Προσωπικά πιστεύω ότι όσοι αγωνιζόμαστε για την αλήθεια, κινδυνεύει η ζωή μας από τους μπράβους της εξουσίας.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.