Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η Αυστρία υψώνει φράχτη στα σύνορά της με την Ιταλία

Μοιραστείτε το

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ                                                           

Φράχτη στα νότια σύνορά της προτίθεται να υψώσει η Αυστρία με σκοπό να ταμπουρωθεί από τις προσφυγικές ροές.

Το κλείσιμο των συνόρων και ο αποκλεισμός της Βαλκανικής Οδού φέρνει την Ιταλία στην ίδια θέση με την Ελλάδα. Σε ρόλο ΠΓΔΜ η… Αυστρία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου, η Βιέννη προτίθεται να υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Ιταλία για να εμποδίσει και να αποτρέψει όσους πρόσφυγες ή ακόμα και διακινητές να τη χρησιμοποιήσουν ως εναλλακτική οδό μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής.

Στο μεταξύ, η Ελβετία έχει αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ιταλία, δίνοντας την επιμέλεια στο στρατό.

Την ίδια ώρα, σε πολλά σημεία ελέγχου υπάρχουν παρατεταγμένα και τανκ, με του αρμόδιους υπουργούς να δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν θα επιτρέψουν να εξελιχθεί η Ελβετία σε πέρασμα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ο Ματέο Ρέντσι αντέδρασε με οργή όταν πληροφορήθηκε τις προθέσεις της Αυστρίας, δηλώνοντας πως «το κλείσιμο του περάσματος του Μπρένερ αποτελεί μία αναίσχυντη πράξη και σαφή παραβίαση των ευρωπαϊκών νόμων».

Η πρόταση για την κατασκευή φράκτη στα σύνορα με την Ιταλία, κατατέθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και την καταγραφή της ραγδαίου ανόδου των ακροδεξιών στη χώρα.

Η Αυστρία έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει αυξημένα μέτρα ελέγχου, τσεκάροντας όλα τα αυτοκίνητα που διέρχονται τα σύνορα, καθώς και τη σιδηροδρομική δίοδο. Το αυστριακό κοινοβούλιο θα κληθεί, επίσης, να ψηφίσει την αυστηροποίηση των νόμων περί παροχής ασύλου. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, το οποίο διέρρευσε, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις εξαιρούν ακόμη και οικογένειες προσφύγων που προέρχονται σαφώς από εμπόλεμες ζώνες και χώρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόμποτκα δήλωσε ότι «η Αυστρία δεν έχει άλλη επιλογή» και πρόσθεσε πως «δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε όλους τους πρόσφυγες του κόσμου». Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αυστρία δέχθηκε το 2015 περίπου 90.000 αιτήματα για άσυλο, αριθμός που τη φέρνει στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Γερμανία. Από το Φεβρουάριο αποφασίστηκε ο περιορισμός στον αριθμό παροχής ασύλου ημερησίως, δίνοντας άδεια σε μόλις 80 άτομα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.