Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

H ισχυρότερη ακτίνα λέιζερ στον κόσμο

Μοιραστείτε το

Συνεχόμενα πειράματα επιβεβαίωσαν ότι επετεύχθη ρεκόρ

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οσάκα υποστηρίζουν ότι εξέπεμψαν την ισχυρότερη ακτίνα λέιζερ στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ασάχι Σιμπούν».

Όπως αναφέρεται, αν και η ενέργεια της ίδιας της ακτίνας επαρκούσε μόλις για τη λειτουργία ενός φούρνου μικροκυμάτων για περίπου δύο δευτερόλεπτα, η ομάδα των ερευνητών ήταν σε θέση να επιτύχει τεράστιες επιδόσεις συγκεντρώνοντας την ενέργεια αυτή στο ένα pico-second – δηλαδή το ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η ομάδα, η οποία υπάγεται στο Ινστιτούτο Μηχανολογίας Λέιζερ του πανεπιστημίου, εξέπεμψε ακτίνα της τάξης των 2 petawatt, μέσω της χρήσης του LFEX (Laser for Fast Ignition Experiments).

To LFEX έχει μήκος περίπου 100 μέτρων, περιλαμβανομένου του εξοπλισμού παρατήρησης. Κατά τη διάρκεια του πειράματος συγκεντρώθηκε ενέργεια πάνω σε ειδικό γυαλί, μέσω της χρήσης συσκευών οι οποίες ήταν επί της ουσίας λάμπες οι οποίες παρέπεμπαν σε συμβατικούς κατά τα άλλα σωλήνες φθορισμού, μεγιστοποιώντας την ισχύ της ακτίνας.

Όπως αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν συνεχόμενα πειράματα και επιβεβαίωσαν ότι επετεύχθη ρεκόρ. Στόχος πλέον είναι η αύξηση στα 10 petawatt.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.