Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Γιατί θα επιβληθούν «capital controls» στη Γερμανία

Μοιραστείτε το

H ανεξέλεγκτη είσοδος φονταμενταλιστών στην Ευρώπη και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σημαντικές αλλαγές στην νομοθεσία και τις συνήθειες αρκετών χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.

Ανάμεσά τους και η Γερμανία, η κυβέρνηση της οποίας σκέφτεται πολύ σοβαρά να υιοθετήσει το όριο των 5.000 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά, προκειμένου να αντιμετωπίσει το παράνομο χρήμα που κυκλοφορεί μεταξύ των τρομοκρατών και των εν δυνάμει ακολούθων τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «FAZ», η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην απόφαση για υιοθέτηση αυτού του μέτρου, καθώς οι προπληρωμένες κάρτες αλλά και τα μεγάλα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν πάνω στους τρομοκράτες της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να υπάρξουν οι περιορισμοί.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνο η τρομοκρατία, αλλά και πολλοί ακόμα οικονομικοί λόγοι.

Πίσω από αυτή την φράση κρύβεται μία σημαντική αλήθεια που λίγοι γνωρίζουν για την Γερμανία, η οποία όντας μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουν περιορισμό στην διακίνηση μετρητών.

Μάλιστα, θεωρείται το μεγαλύτερο «πλυντήριο» μαύρου χρήματος στην Ευρώπη, με «πελάτες» όπως η Μαφία ή οι διεθνείς έμποροι ναρκωτικών, και με το συνολικό ποσό που διακινείται ετησίως να φθάνει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ θα υποχρεωθεί να λάβει αυτό το μέτρο, το οποίο πέρα από το άλλοθι της τρομοκρατίας βοηθά και στον καλύτερο έλεγχο της φοροδιαφυγής.

Ακόμα, συζητείται και η πρόταση να καταργηθεί και το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ (ή να είναι πιο δύσκολο στο να γίνεται αποδεκτό χωρίς αποδεικτικά στοιχεία), καθώς είναι εκείνο που χρησιμοποιείται περισσότερο στο ξέπλυμα του χρήματος αλλά και στην χρηματοδότηση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.