Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Γεννηματά σε Μητσοτάκη για κορωνο-ομόλογο: Ακόμα και βέτο στη Μέρκελ

Μοιραστείτε το

«Χωρίς το οµόλογο η Ευρώπη θα µπει σε πολύ άσχηµα µονοπάτια – Τολµώ να πω ότι θα θέσει το µέλλον της σε πολύ µεγάλο κίνδυνο» – Τι λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για το ΕΣΥ και τα εργασιακά

Να κρατήσει ψηλά τη σηµαία στην εκστρατεία για την έκδοση κορωνοοµολόγου καλεί η Φώφη Γεννηµατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη µετά το «όχι» της Αγκελα Μέρκελ. Η αρχηγός του Κινήµατος Αλλαγής, όπως από την πρώτη στιγµή έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός το 2010, στηρίζει σθεναρά τις εισηγήσεις για ευρωοµόλογο που µπορεί να αναχαιτίσει την εµβάθυνση της οικονοµικής κρίσης σε µια εξαιρετικά δύσβατη συγκυρία.

Γι’ αυτό και η κυρία Γεννηµατά, εν όψει της νέας Συνόδου Κορυφής, θα συνεχίσει τις κρούσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να πιέσει µαζί µε τους άλλους επτά ευρωπαίους ηγέτες τη Γερµανίδα καγκελάριο ώστε να αλλάξει άµεσα στάση.

«Περιµένω από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή, ότι δεν θα κατεβάσει τη σηµαία και ότι την επόµενη φορά η Ελλάδα θα έχει συµµετοχή και πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να µην υπάρξει απόφαση, αν δεν είναι η απόφαση που χρειάζεται αυτήν την ώρα η Ευρώπη και η πατρίδα µας», λέει η κυρία Γεννηµατά, εννοώντας, κατά τους γνωρίζοντες, ότι η άσκηση βέτο και από τον κ. Μητσοτάκη θα είναι ίσως εκείνη την ώρα η ενδεδειγµένη κίνηση. Όπως επιµένει στις συνοµιλίες µε συνεργάτες της, αυτήν την ώρα χρειάζονται ευρωπαϊκά χρήµατα µε την έκδοση του κορωνοοµολόγου, το οποίο και θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους.

«∆εν θα επιβαρύνει το χρέος των κρατών και δεν θα σηµαίνει νέα µνηµόνια και νέους περιορισµούς για τα κράτη. Χωρίς αυτό η Ευρώπη θα µπει σε πολύ άσχηµα µονοπάτια. Τολµώ να πω ότι θα θέσει το µέλλον της σε πολύ µεγάλο κίνδυνο», αναφέρει, προβλέποντας τους κινδύνους για το οικοδόµηµα της Ευρώπης µετά την κρίση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ δεν αποφεύγει να µιλήσει και δηµοσίως για τις «δύσκολες συζητήσεις» που άρχισαν να εξελίσσονται στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος – πριν ακόµη ξεσπάσει η κρίση µε τον κορωνοϊό µε αφορµή την κατάρτιση του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισµού.

Η ίδια στηρίζει και προτείνει πολιτικές για «περισσότερη κοινωνική Ευρώπη», για ένα «νέο κοινωνικό συµβόλαιο» που θα υποστηρίξει ανέργους, εργαζόµενους και συνταξιούχους. Θεωρεί λοιπόν ότι ο κορωνοϊός θα αντιµετωπιστεί στο οικονοµικό επίπεδο µόνο µε τολµηρές και γενναίες κινήσεις από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης.

Στο εσωτερικό η κυρία Γεννηµατά δείχνει να κινείται στη λογική ότι αυτήν ειδικά την ώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για άγονη λαϊκίστικη αντιπολίτευση, αλλά για σοβαρές προτάσεις που θα συµβάλουν αποφασιστικά στην ενδυνάµωση του ΕΣΥ για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η Χαριλάου Τρικούπη εντοπίζει «τρύπες» στον κυβερνητικό σχεδιασµό και σκοπεύει να επανέλθει µε επικαιροποιηµένες προτάσεις για αλλαγή της ΠΝΠ στο σηµείο για τα εργασιακά και για τις «επιστρατεύσεις» ιδιωτικών νοσοκοµείων στη µάχη εναντίον του κορωνοϊού.

Φώφη Γεννηματά: Ώρα να εκδοθούν κορωνο – ομόλογα

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την στήριξή της στην επιστολή των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία ζητούν την έκδοση κορωνο-ομολόγου, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – PES Leaders. Αυτό έγινε πριν από την Σύνοδο Κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν βγήκε αποτέλεσμα.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Η Ευρωπη έχει ήδη καθυστερήσει στο να δώσει κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στα κράτη μέλη. Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο τύπου «Μάρσαλ» είναι αναγκαίο», επισήμανε η κ. Γεννηματά.

Όπως είπε «είναι ώρα να εκδοθούν κορωνο-ομόλογα, που θα αποπληρωθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, χωρίς νέες δημοσιονομικές υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη». Αυτά τα ποσά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν τα εθνικά συστήματα Υγείας, να υποστηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να στηριχθούν τα νοικοκυριά, συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη δημιουργίας ενός Ταμείου για πρόσθετες παρεμβάσεις ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και των ανέργων.

«Εάν αποτύχουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας αυτή την ώρα, βάζουμε σε ρίσκο την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποίηση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.