Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Φωτίου: Ούτε ένα ευρώ στα μέτρα της κυβέρνησης για το κοινωνικό κράτος και την πρόνοια

Μοιραστείτε το

Δήλωση της αναπλ. Τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με τις προτάσεις της Κουμουνδούρου για τους ευάλωτους συμπολίτες μας

Αναλυτικά η δήλωση της Θεανώς Φωτίου, αναπλ. Τομεάρχη  Κοινωνικής Πρόνοιας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:

Στη σημερινή υγειονομική κρίση, η σκέψη μας είναι στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας που πλήττονται ακόμη περισσότερο από τον κίνδυνο του κορωνοϊού και τις συνέπειές του: στα παιδιά, τους ανάπηρους και τους χρονίως πάσχοντες στα ιδρύματα αλλά και έξω από αυτά, στους ανθρώπους που βιώνουν της ακραία φτώχεια ή που ζουν σε υποβαθμισμένες συνθήκες και δεν μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους σωστά απέναντι στην απειλή του ιού.

Η κυβέρνηση δεν βρήκε να εξαγγείλει ούτε ένα μέτρο για όλους αυτούς.

Εμείς επανερχόμαστε στις διατυπωμένες προτάσεις μας για στήριξη όλων αυτών των ομάδων:

Καμία διακοπή παροχών κοινωνικής ωφέλειας (ρεύμα, νερό τηλέφωνο, φυσικό αέριο) για τρεις μήνες.
Έκτακτη ενίσχυση για τρεις μήνες στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), ίση με το 50% του χορηγούμενου επιδόματος, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Αύξηση κατά 50% για τρεις μήνες των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων
Τρίμηνη παράταση της χορήγησης όλων των επιδομάτων που αποδίδει ο ΟΠΕΚΑ και τα οποία έληξαν ή λήγουν το προσεχές τρίμηνο: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), αναπηρικά, ανασφάλιστων υπερηλίκων, στέγασης και γέννησης.
Άμεση χορήγηση των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων σε όσους έχουν υποβάλει νέες αιτήσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από τον ΟΠΕΚΑ και οι οποίες δεν θα εξετασθούν από τα ΚΕΠΑ το προσεχές εξάμηνο.
Τα 185.000 σχολικά γεύματα τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά να διατεθούν στους δήμους για τις προνοιακές τους δομές κα υπηρεσίες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, καθώς και σε μεγάλους οργανισμούς υγειονομικής και προνοιακής φροντίδας (προνοιακά ιδρύματα)
Άμεση επανασύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και υλοποίηση των προγραμμάτων βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στους καταυλισμούς.
Δημιουργία  Κέντρου Ενημέρωσης και Στήριξης ηλικιωμένων με κορμό την Γραμμή Ζωής – Silver Alert για 100.000 ηλικιωμένους. (Κόστος ενίσχυσης 500.000 ευρώ)

Για τα ιδρύματα κλειστής φροντίδας με παιδιά, ΑμεΑ, ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες. Η πρόσφατη ΠΝΠ δεν αντιμετωπίζει τις κατεπείγουσες και εκρηκτικές ανάγκες τους. Προτείνουμε άμεση ενίσχυση με τουλάχιστον 800 άτομα που είναι διαθέσιμα και έχουν προϋπάρχουσα γνώση και εμπειρία ως εξής:
α. Παράταση συμβάσεων του υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού μέχρι 31/12/2020 (340 άτομα)

β. Επαναπρόσληψη του προσωπικού κοινωνικής εργασίας (220 άτομα) και των νέων επιστημόνων (300 άτομα) με δαπάνες του ΟΑΕΔ και

γ. Άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στα ιδρύματα με το άρθρο 88 του νόμου 4611/2019 και κοινωνικών λειτουργών  -ψυχολόγων- παιδαγωγών και επιμελητών, για  την διαχείριση προβλημάτων ωφελούμενων και εργαζόμενων, την επικοινωνία και την δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Μένουμε στο σπίτι αλλά δεν είμαστε μόνοι. Με κοινωνική αλληλεγγύη, φροντίζουμε όλους όσους μπορούμε. Το δημόσιο συμφέρον στηρίζεται στον καθένα από μας. Θα τα καταφέρουμε.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.