Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

FBI: Παραδέχτηκε ότι απέκτησε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus – “Δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ”

Μοιραστείτε το

Το FBI επιβεβαίωσε ότι απέκτησε το ισχυρό λογισμικό κατασκοπείας Pegasus της NSO Group, υποδεικνύοντας ότι αγόρασε πρόσβαση στο ισραηλινό εργαλείο επιτήρησης για να «μείνει ενήμερος για τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τα εμπορικά σκάφη».

Σε μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στον Guardian, το FBI είπε ότι είχε προμηθευτεί μια περιορισμένη άδεια για να έχει πρόσβαση στο Pegasus για να “δοκιμάσει το προϊόν μόνο” και για να αξιολογήσει εαν το εργαλείο και τις συνέπειές του εάν έπεφτε σε “λάθος χέρια”.

Διαβάστε επίσης: Φινλανδία: Κινητά τηλέφωνα διπλωματών παρακολουθούνταν μέσω του λογισμικού Pegasus

Το FBI ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ το Pegasus για να υποστηρίξει οποιαδήποτε έρευνα του FBI. “Δεν υπήρξε καμία επιχειρησιακή χρήση για την υποστήριξη οποιασδήποτε έρευνας, το FBI αγόρασε μια περιορισμένη άδεια μόνο για δοκιμή και αξιολόγηση προϊόντων”, ανέφερε.

Η συγκεκριμένη δήλωση σηματοδοτεί πως το FBI ότι απέκτησε το Pegasus, ένα από τα πιο εξελιγμένα εργαλεία hacking στον κόσμο. Η προμήθεια του Pegasus από το FBI, η οποία έγινε το 2019 υπό την κυβέρνηση Τραμπ, αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την New York Times.

Τι είναι το Pegasus
Στο Ισραήλ το Pegasus έχει χαρακτηριστεί ως ‘όπλο’ και κάθε εξαγωγή πρέπει να εξασφαλίζει την έγκριση της κυβέρνησης. Πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό που ανήκει στην κατηγορία των λογισμικών κατασκοπείας. Έχει σχεδιαστεί για να εισβάλει σε συσκευές, χωρίς να ειδοποιείται ο χρήστης, να συγκεντρώνει ό,τι πληροφορίες θέλει και μετά να ‘εξαφανίζεται’. Οι ειδικοί έχουν εξηγήσει πως “βρίσκεται πίσω από τις πιο ραφιναρισμένες επιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ”.

Οι δημιουργοί του Pegasus εξήγησαν πως την έμπνευση του την έδωσε “αίτημα που λάβαμε από ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες γνώριζαν ήδη τη δουλειά μας, που ήταν σχετική με την τεχνολογία εξυπηρέτησης πελατών εταιρίας κινητής τηλεφωνίας”.

Η NSO τονίζει πως “δεν πρόκειται για τεχνολογία μαζικής παρακολούθησης. Αυτό που κάνει είναι να συλλέγει δεδομένα από συσκευές κινητών τηλεφώνων συγκεκριμένων ατόμων, που είναι ύποπτοι για την εμπλοκή τους σε σοβαρά εγκλήματα και τρομοκρατία”.

Στην πράξη, με το Pegasus ο εισβολέας μπορεί να μπει στα αρχεία των γραπτών μηνυμάτων, των επαφών, του ιστορικού κλήσεων, όσων έχουμε σημειώσει στο ημερολόγιο, στα emails, στα instant messages και την ιστορία περιήγησης.

Όπως αναφέρει το διαφημιστικό φυλλάδιο (!) το λογισμικό αυτό μπορεί να ‘ψαχουλέψει’ το Whatsapp, το Viber, το Skype και τα μηνύματα σε BlackBerry, μπορεί να ‘κλέψει’ φωτογραφίες, εγγεγραμμένες κλήσεις, να πάρει ακόμα και με sceenshots ό,τι θέλει, χωρίς να πάρει την παραμικρή είδηση ο χρήστης.

Το Pegasus μπορεί να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο και την κάμερα του κινητού και να καταγράψει ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον του ‘θύματος’.

Μόλις ολοκληρωθεί η δουλειά, ο χειριστής του Pegasus κάνει χρήση της δυνατότητας που λέγεται ‘kill’ και να εξαφανίσει το λογισμικό από το τηλέφωνο του ‘θύματος’. Πώς όμως, γίνεται η εισβολή; Με γραπτό μήνυμα που φαίνεται αθώο και περιλαμβάνει link που δεν κινεί υποψίες. Μόλις γίνει το link ‘κατεβαίνει’ το λογισμικό και ο εισβολέας κάνει ό,τι θέλει. Για αρχή, παίρνει passwords και επαφές.

Δεν υπάρχει εταιρία κατασκευής smartphones που να μπορεί να κρατήσει μακριά από τα τηλέφωνα των πελατών της το Pegasus.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.