Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εξελίξεις στην Υεμένη: Οι αυτονομιστές του νότου κήρυξαν αυτονομία

Μοιραστείτε το

Η χώρα μαστίζεται από τον πόλεμο, όταν ακυρώθηκε η ειρηνευτική συμφωνία που είχαν συνάψει το φθινόπωρο με την κυβέρνηση οι αυτονομιστές του νότου

Οι αυτονομιστές του νότου της Υεμένης κήρυξαν την Κυριακή (26/04) την αυτονομία του νοτίου τμήματος της χώρας αυτής που μαστίζεται από τον πόλεμο, ακυρώνοντας την ειρηνευτική συμφωνία που είχαν συνάψει το φθινόπωρο με την κυβέρνηση, κάτι το οποίο αναμένεται να περιπλέξει κι άλλο την κατάσταση όσον αφορά την μακρά σύγκρουσή της με τους αντάρτες Χούτι που ελέγχουν μεγάλο τμήμα του βορρά της χώρας.

Το Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου (STC) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και ότι «συνωμότησε» κατά του σκοπού του Νότου και ανακοίνωσε ότι κηρύσσει την αυτονομία του νοτίου τμήματος της Υεμένης από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

«Το STC κηρύττει την αυτονομία του νότου από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 25 Απριλίου του 2020 και μια επιτροπή για την αυτονομία θα αρχίσει τις εργασίες της βάσει ενός καταλόγου στόχων που έχουν οριστεί από την προεδρία του Συμβουλίου», αναφέρουν οι αυτονομιστές σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Η ρήξη αυτή ανάμεσα στους πρώην συμμάχους σημειώνεται την ώρα που ο συνασπισμός αραβικών δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος υποστηρίζει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην σύγκρουσή της με τους αντάρτες Χούτι, παρέτεινε κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει μονομερώς στο πλαίσιο του αγώνα, σύμφωνα με το Ριάντ, για την ανάσχεση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Οι Χούτι απέρριψαν, ωστόσο, την κίνηση αυτή του αραβικού συνασπισμού δυνάμεων του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και οι μάχες συνεχίζονται στην Υεμένη, στην οποία ο πόλεμος έχει προκαλέσει την χειρότερη, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ΟΗΕ, ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους τα πέντε τελευταία χρόνια στον πόλεμο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες Χούτι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

Οι αυτονομιστές της νότιας Υεμένης, οι οποίοι αγωνίζονται για καιρό για την ανεξαρτησία τους, υπέγραψαν τον Νοέμβριο στο Ριάντ συμφωνία με την κυβέρνηση για τον καταμερισμό της εξουσίας, με την οποία τερματιζόταν μια μάχη για τον νότο, κατά την οποία οι αυτονομιστές είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Άντεν.

Η συμφωνία αυτή ήταν, ωστόσο, καταδικασμένη σε αποτυχία λόγω της μη εφαρμογής εγκαίρως σημαντικών μέτρων που προέβλεπε, κυρίως τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα περιελάμβανε εκπροσώπους των αυτονομιστών του νότου, όπως και την ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων.

Τον Απρίλιο η Υεμένη κατέγραψε το πρώτο κρούσμα νέου κορωνοϊού στη χώρα, στην Χαντραμαούτ, μια επαρχία του νότου, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Το κρούσμα αυτό προκάλεσε φόβους για εξάπλωση της νόσου Covid-19 στην χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο.

Παράλληλα τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη νότια Υεμένη αυτόν τον μήνα, από τις οποίες καταστράφηκαν σπίτια και δρόμοι στο Άντεν.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.