Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εξαγωγείς (ΣΕΒΕ): Δύσκολο και αντίξοο το περιβάλλον στις εξαγωγές

Μοιραστείτε το

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΝΟΜΟ!

Ένα δύσκολο και αντίξοο περιβάλλον αντιμετωπίζουν οι ελληνικές  επιχειρήσεις που καλούνται να συνεχίσουν τις εξαγωγές αντιμετωπίζοντας προβλήματα ακόμα και στα αυτονόητα, όπως η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων στο εξωτερικό, τονίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, μέσα σε όλα τα προβλήματα, εδώ και αρκετές ημέρες, επέστρεψαν οι δυσκολίες με το κλείσιμο της κύριας σιδηροδρομικής σύνδεσης της χώρας με την Ευρώπη στην Ειδομένη.

Κόντρα στις αντίξοες συνθήκες,  οι ελληνικές εταιρίες, «που βλέπουν τα προϊόντα τους να χάνουν τις ημερομηνίες παράδοσης στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, δεν έχουν άλλη επιλογή, από την προώθησή τους μέσω Βουλγαρίας, μια διαδρομή που είναι περίπου 30% ακριβότερη, ενώ δημιουργεί καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης και τήρησης των προθεσμιών, με επιπτώσεις και στους εξαγωγείς (ρήτρες, αποζημιώσεις, κ.λ.π.) και στους λοιπούς εμπλεκόμενους στη σιδηροδρομική μεταφορά αλλά και στην πολλαπλώς πληγείσα αξιοπιστία της χώρας και των επιχειρήσεών της στους συνεργάτες του εξωτερικού. Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση μελών μας-διαμεταφορέων, οι επιβαρύνσεις στις μεταφορές από τον πρόσφατο αποκλεισμό ανέρχονται μέχρι τώρα περίπου σε 2 εκατ. ευρώ!».

Όπως τονίζει ο ΣΕΒΕ, είναι αδιανόητο για μια χώρα που πασχίζει να βγει από την κρίση και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, οι ελάχιστες ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις και οι συνεργάτες τους διαμεταφορείς να καλούνται να επωμισθούν ένα ακόμα επιπλέον κόστος, αυτό του αυξημένου μεταφορικού κόστους.

Οι εξαγωγείς προτείνουν, «να επιβληθεί ο νόμος και να απελευθερωθεί μόνιμα το σιδηροδρομικό δίκτυο ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά, παράδοση και παραλαβή προϊόντων προς και από το εξωτερικό. Ενέργειες όπως η απόλυτα κατανοητή πρόσφατη μηνυτήρια αναφορά του Δημάρχου της Παιονίας για τα προβλήματα στην Ειδομένη δεν θα πρέπει να χρειάζονται και η Πολιτεία πρέπει να πράξει το καθήκον της».

«Άλλωστε» τονίζεται, ότι αυτό το κάνει η κυβέρνηση σε άλλες περιπτώσεις, όπως «η άμεση επίλυση του προβλήματος στις εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων στην Κίνα λόγω της ονοματολογίας με ενέργειες του Γραφείου ΟΕΥ της Ελλάδας στην Κίνα με τη συνεργασία του καθ’ ύλη αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ενός προβλήματος – για το οποίο ο ΣΕΒΕ από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε- που κινδύνεψε, στο τέλος της εμπορικής περιόδου, να εμποδίσει την εισαγωγή ακτινιδίων και την εκτέλεση εκκρεμών παραγγελιών, σε χρόνο που τα προγράμματα παραγγελιών των επιχειρήσεων του κλάδου για το συγκεκριμένο φρούτο έχουν κλείσει, με προμήθεια όλων των προσαρμοσμένων στις κινεζικές απαιτήσεις υλικών συσκευασίας».

Άνοδο κατά 3,7% στις εξαγωγές το πρώτο δίμηνο του 2016

Παρά το δυσμενές περιβάλλον  οι εξαγωγές σημείωσαν, άνοδο κατά 3,7% σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα το δίμηνο Ιαν-Φεβρουάριος 2016, να φτάσουν τα 2,8 δισ. ευρώ. Ειδικά τον Φεβρουάριο,  οι εξαγωγές ήταν υψηλότερες κατά 12,8% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο 2014.

Η αύξηση των εισαγωγών το πρώτο δίμηνο του 2016 κατά 6,6% σε ετήσια βάση οδήγησε σε σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 339 εκατ. ευρώ ή κατά 15,4%. Από την άλλη, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, το διάστημα Ιαν-Φεβρουάριος οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 7,6%.

pinakas-exagwgeis

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.