Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ακυρώνεται λόγω υψηλού κινδύνου η συνεδρίαση του Στρασβούργου

Μοιραστείτε το

Η προγραμματισμένη για την προσεχή εβδομάδα συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ακυρώνεται λόγω του πολύ υψηλού υγειονομικού κινδύνου που οφείλεται στην πανδημία της Covid-19 και θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού αυτού οργάνου.

“Η απόφαση υιοθετήθηκε χθες από τι γαλλικές αρχές οι οποίες κατέταξαν το σύνολο του νομού του Κάτω Ρήνου στην κόκκινη ζώνη, μάς υποχρεώνουν να επανεξετάσουμε το ταξίδι στο Στρασβούργο”, δήλωσε ο πρόεδρος Νταβίντ Σασόλι.

Η προγραμματισμένη για τις 14 έως 17 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση επρόκειτο να είναι η πρώτη στην αλσατική πρωτεύουσα από τότε που άρχισε η πανδημία στην Ευρώπη και τα μέτρα καραντίνας που τέθηκαν σε εφαρμογή από τον Μάρτιο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, το κοινοβούλιο έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, όπου πραγματοποιούνται ετησίως 12 συνεδριάσεις ολομέλειας διάρκειας τρεισήμισι ημερών η καθεμιά. Τον υπόλοιπο χρόνο οι ευρωβουλευτές εργάζονται στις Βρυξέλλες.

Από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο, οι συνεδριάσεις διεξάγονταν κυρίως μέσω τηλεδιάσκεψης με περιορισμένη παρουσία των βουλευτών και των ομάδων τους.

Η τελευταία συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται στην ομιλία της να αναφερθεί στην κατάσταση της ΕΕ, σχεδόν δέκα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε σχετικά: «Η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι το Στρασβούργο, αυτό ορίζεται στις Συνθήκες που θέλουμε να σεβόμαστε. Έχουμε κάνει τα πάντα για να συνεχίσουμε την κανονική πορεία των συνόδων Ολομέλειας στο Στρασβούργο. Ωστόσο, η επανεμφάνιση της πανδημίας σε πολλά κράτη-μέλη και οι αποφάσεις που έλαβαν οι γαλλικές αρχές να χαρακτηρίσουν ολόκληρο το τμήμα του Κάτω Ρήνου ως κόκκινη ζώνη, μας υποχρεώνει να επανεξετάσουμε τη μετάβαση στο Στρασβούργο. Ενώ είμαστε πολύ απογοητευμένοι για αυτήν την απόφαση, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η μεταφορά της διοίκησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεπαγόταν καραντίνα για όλο το προσωπικό κατά την επιστροφή του στις Βρυξέλλες. Περνάμε μια δύσκολη στιγμή και είμαι ευγνώμων για όλη τη συνεργασία, τη διαθεσιμότητα και τη γνώση που έδειξε ο Δήμος του Στρασβούργου, οι υγειονομικές αρχές και η κυβέρνηση. Η επιθυμία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να επιστρέψει στο Στρασβούργο και είμαστε πεπεισμένοι ότι, ενόψει της ύφεσης της πανδημίας, αυτό θα είναι δυνατό. Η σύνοδος Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.