Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΕΒΕΑ: Υψηλή φορολογία, ύφεση και Capital Controls, διώχνουν τις επιχειρήσεις από την Ελλάδα

Μοιραστείτε το

Το 52% των εσόδων τους πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε φόρους, την ώρα που σε άλλες χώρες της γεωγραφικής «γειτονιάς» της Ελλάδας, αυτό το ποσοστό δεν ξεπερνά το 27%, τονίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), σε ανακοίνωσή του που παραθέτει τους λόγους που διώχνουν τις επιχειρήσεις από την χώρα.

Όπως τονίζει το επιμελητήριο, η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας και τα εμπόδια που δημιουργούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, δημιουργεί περιβάλλον ασφυξίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εκατοντάδες κάθε μήνα βάζουν λουκέτο και άλλες αναγκάζονται να μεταφέρουν την έδρα ή τις δραστηριότητές  τους στο εξωτερικό, προκειμένου να επιβιώσουν.

Επίσης, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (24,6%) είναι σχεδόν 10% μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών, ενώ και ο ΦΠΑ είναι 3% υψηλότερος από τον μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών.

Με το νέο του φυλλάδιο, το οποίο παρουσιάζει με γραφικά τις αιτίες που κάνουν την ελληνική Οικονομία επιχειρηματικά «αφιλόξενη» το ΕΒΕΑ, ζητά:

·         την μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15%,

·         τον περιορισμό στον συντελεστή βάση τζίρου να μην ξεπερνά το 35% και

·         την μείωση κατά 50% των ποσοστών καταβολής φόρου.

Ο μεγάλος ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες, σε συνδυασμό με την λιτότητα που φέρνουν τα μνημόνια στο εσωτερικό δημιουργούν συνθήκες οικονομικης ασφυξίας στον επιχειρηματικό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, τα Επιμελητήρια επαναφέρουν την πρόταση για ουσιαστική μείωση των φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα, προτείνονται μια σειρά από διοικητικά μέτρα με σκοπό την άρση των εμποδίων για το επιχειρείν, όπως το μέτρο της αυτο-πληροφόρησης του Δημοσίου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου, το ΕΒΕΑ συνεχίζει να είναι κάθετα αντίθετο στις πολιτικές εξόντωσης των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, προβαίνει σε μια νέα πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση όλων όσων με τις αποφάσεις και τις πολιτικές τους θέτουν εμπόδια στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Η νέα πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ αφορά την έκδοση φυλλαδίου με τίτλο «ΠΟΙΟΣ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;», στο οποίο περιγράφεται με τον πλέον σαφή τρόπο το εχθρικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις στη χώρα μας και θα διανεμηθεί στα μέλη – επιχειρήσεις του ΕΒΕΑ προς ενημέρωσή τους.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε σχετικά,  «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα συνορεύει – και ανταγωνίζεται – με χώρες με πολύ χαμηλότερους συντελεστές. Σε γειτονικές χώρες – μέλη της Ε.Ε. όπως είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος, ισχύουν συντελεστές της τάξης του 10% και 12,5% αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα ο φορολογικός συντελεστής φθάνει από φέτος το 29%  και είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ιταλίας. Οι εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (24,6%) είναι 10% μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών (15,2%) και οι δεύτερες υψηλότερες μετά την Ιταλία. Ο Φ.Π.Α. (23%) είναι ο τρίτος υψηλότερος, ενώ η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανέρχεται στο 51,9% των εσόδων τους, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 18% από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών».

Τέλος ο Κωνσταντίνος Μίχαλος τονίζει ότι, οι φορολογικές διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις, «δεν προτείνονται για να μειωθεί η συνεισφορά του επιχειρηματικού κόσμου. Αντίθετα, στόχος είναι να λειτουργήσουν ως κίνητρο για την αύξηση των επενδύσεων, για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και την αποκατάσταση της κερδοφορίας. Δυνατές επιχειρήσεις σημαίνει δυνατή οικονομία και θέσεις εργασίας». 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.